Pravoslavni običaji

DANAS SU OCI: Evo kako i zašto se slave!

Danas tate moraju da imaju spremne poklone

Vesti
Autor:
DANAS SU OCI: Evo kako i zašto se slave!
Foto: Shutterstock

Nakon praznika Detinjci i Materice, danas pravoslavci obeležavaju praznik očeva.

Oci ili Očevi su praznik koji se obeležava poslednju nedelju pred Božić.

Običaji za ovaj praznik isti su kao i za Materice i Detinjce, samo što se ovom prilikom vezuju tate.

Međutim, očeve nije tako lako vezati. Prema narodnom shvatanju otac kao glava kuće ne sme da se nađe u tako "nezgodnom" položaju, pa vezivanje očeva traje mnogo kraće.

Nekoliko dana pred praznik očevi sakrivaju sve kanape i kaiše koji postoje u kući, kako deca ne bi mogla da ih vežu. Sa druge strane deca traže kanape, kako bi vezali oca i osigurali poklone za taj dan.

Najsigurnije je oca uhvatiti i vezati na spavanju, pa će on nakon što se probudi biti primoran da podeli poklone kako bi se oslobodio.

Ova tri praznika spadaju u Božićne i upravo zbog zanimljivih običaja koji se za njih vežu, ovi praznici iznova povezuju decu sa roditeljima i doprinose njihovom što boljem razumevanju i ljubavi.

Karakteristično vezivanje ima simboliku čvrstih porodičnih veza, sloge i mira. Ovi praznici naročito su zanimljivi za decu koja su glavni akteri svih dešavanja, i koja potpuno ravnopravno sa odraslima učestvuju u proslavi praznika. Svakako, naročitu radost pored samog vezivanja izazivaju pokloni koji na kraju uvek završe u dečijim rukama.

Simbolika uzajamnog vezivanja i "drešenja" jeste i priprema za doček najradosnijeg praznika koji je čoveka vezao sa Bogom.

U ove dane priprema se i ručak nešto svečaniji nego obično, ali obavezno postan, pošto sva tri praznika padaju u vreme Božićnog posta. Potpuno u Božićnom duhu, osnovni smisao ovih praznika jeste okupljanje porodice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs