Praznik

Danas je najveći hrišćanski praznik majki i žena: Veoma je važno da na Materice uradite ovo!

Majka se vezuje sa ljubavlju

Vesti
13:39h Autor:
Foto: Shutterstock

Materice su najveći hrićanski praznik majki i žena i proslavljaju se dve nedelje pre Božića.

Običaj je da deca porane i da, unapred pripremljenim koncem, maramom, vezicom ili šalom na prepad zavežu svoju majku za noge. Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke i druge sitnice.

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone.

Običaj "vezivanja" simbolizuje poveznost članova hrišćanske porodice. Pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog - Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

MAMA, mama i dete
foto: Profimedia

U želji, dakle, da Njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i On - Božić - Ljubav, koja je "sveza savršenstva", i mi se o Detinjcima, Matericama i Ocima međusobno "vezujemo" i "drešimo".

U novije vreme, praznik Materica se svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene.

Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...