Blaga relaksacija

Nove mere kriznog štaba važe do petka: Radno vreme ugostiteljskih objekata produženo do 20 časova

U petak će epidemiološka situacija ponovo biti razmotrena

Vesti
12:00h Autor:
Nove mere kriznog štaba važe do petka: Radno vreme ugostiteljskih objekata produženo do 20 časova
Ilustracija, Foto: Kurir

U Palati Srbija nešto posle 9 časova završena je sednica Kriznog štaba koja je počela jutros u 8 sati. Na sednici je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, efekti mera i eventualno njihova relaksacija.

Podsretimo, u ponoć je stupila na snagu nova mera, prema kojoj je ulazak u Srbiju za strane državljane moguć samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a srpski državljani, koji nemaju PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana.

Posle jutrošnje sednice medijima se obratio dr Branislav Tiodorović koji je izneo sledeće odluke koje na snagu stupaju odmah i traju do petka:

- tržni centri od danas rade do 20 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera i nadzor kovid redara.

- sve uslužne delatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona, zanatlija od danas rade isto do 20 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera.

- kafići i restorani takođe rade do 20 časova ali bez ikakve muzike.

- od danas ustanove kulture rade duže, do 21 sat i tako će ostati i nadalje, uz poštovanje svih epidemiloških mera.

"Vlada Srbije danas će usvojiti da se rad tržnih centara produži do 20 sati. Važno je da kovid redari sprovode kontrolu", rekao je Tiodorović i dodao da će i sve uslužne delatnost (frizeri, kozmetičari...) radnim danom raditi do 20 časova, jer je, kako je rekao, to potreba stanovništva.

On je istakao da mere stupaju na snagu odmah, ali da su oročene do petka, te da će ovih pet dana poslužiti da se analizira i proceni epidemiološka situacija, od čega će zavisiti da li će mere biti produžene, promenjene ili dopunjene.

O merama za Novu godinu u petak

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se razmišlja o novogodišnjoj noći i da će mere zavisiti od epidemiološke situacije. On je, posle današnje sednice Kriznog štaba, rekao novinarima da će o merama za Novu godinu moći nešto određenije da se kaže u petak, za kada je zakazana nova sednica Kriznog štaba.

"Intenzivno se razmišlja o tome, ali to će zavisiti od epidemiološke situacije. O tome ćemo tek u petak moći da kažemo nešto određenije", naveo je Tiodorović.

U kafićima i restoranima neće biti muzike, rekao je Tiodorović. "Smatra se da su uz muziku ljudi opušteniji i da tako dolazi do prenošenja virusa", naveo je Tiodorović.

On je dodao i da je došlo do smanjenja broja prvih pregleda u kovid ambulantama, kao i blagog pada obolelih od kovida-19, te do blagog smanjenja broja pacijenata u kovid bolnicama.

"Bilo bi dobro da je došlo do većeg smanjenja broja pacijenata u kovid bolnicama, ali to očekujemo narednih dana. U Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu i dalje je najveći pritisak na kovid bolnice", rekao je Tiodorović.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da potencijal korona virusa polako pada, ali i upozorio da "ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša".

Broj zaraženih se smanjuje, kaže Kon, a zbog vikenda brojke će verovatno pokazati i manji broj inficiranih, pa će se realnija slika videti u utorak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs