Običaji

Danas je Varindan: Evo kako da posejemo pšenicu za Božić i skuvamo varicu! (RECEPT)

Praznujemo Varindan, dan svete Varvare, hrišćanske mučenice i svetiteljke. Svakog 17. decembra kuva se tradicionalna “varica”, seje božićna pšenica, poštuju se određeni običaji, a postoje i posebna verovanja!

Vesti
08:44h Autor:
Foto: Profimedia

Običaj nalaže da se svakog 17. decembra u plitke tanjiriće ili saksije seje žito koje će da ozeleni do Božića. Ako je žito bujno, godina će biti rodna i dobra. Stoga ovo žito lepo negujte kako bi vam godina bila blagorodna.

Uputstvo za sejanje božićnog žita pročitajte ovde:

Osim sejanja žita, sutra obavezno kuvajte žito za ručak ili za desert. Donosimo vam dva recepta, a vi odaberite onaj koji vam se sviđa:

Slana varica:

Sastojci:

  • 1 kg pšenice
  • 250 g kukuruza
  • 250 g pasulja
  • 200 g ječma
  • voda
  • so

Priprema: Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj preliti vodom i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti svežu vodu (za 2 cm da pređe preko materijala) i na smanjenoj temperaturi kuvati 2–2,5 sata. Dodati so, promešati i služiti.

Kod slane varice paziti da sva tečnost ne ispari tj. da ostane oko 100 ml tečnosti pri dnu. Važno je i da zrna ostanu cela tj. da se ne raspadnu.

Slatka varica:

Potrebno: pšenica, kukuruz, voda, orasi, med.

Napomena: količina pšenice i ostalog materijala je po sopstvenoj želji. Možete staviti 1/2 kg pšenice, 250 g kukuruza, 250 g oraha i 6 kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom (za 2 cm da pređe preko materijala) i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata (dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju). Dodati med i iseckane orahe, promešati i služiti.

*******

Sveta Varvara je živela u 3. veku, u vreme rimskog cara Maksimilijana. Otac joj je bio po imenu Dioskor. Bio je mnogobožac i vrlo strogo je vaspitavao svoju kćer. Ali, jednom prilikom kada je hteo da zida kupatil on zapovedi da se naprave dva prozora, a Varvara je zatražila tri, za Oca, Sina i Svetoga Duha.

Kada je ovo čuo, njen otac je bio sablažnjen što mu je kćerka hrišćanka. Odvukao ju je kod starešine oblasti, gde devojka hrabro prizna da je hrišćanske vere i da se nikada neće pokloniti idolima.

Zbog takvih njenih reči, staviše je na muke, najpre je istukoše, palili su joj rebra i grudi, a na kraju su je svukli do gola i tako gradom proveli. Sam otac Dioskor je svojoj kćeri odsekao glavu. Tako se ova mlada devojka žrtvovala za

Hrista, a njenog oca je stigla zaslužena kazna – jednom ga je pogodio grom i skončao je u mukama.

U pomen i čast ove svetiteljke u srpskom narodu se kuva tradicionalna “varica”, seje božićna pšenica i poštuje niz od nekoliko pravila:

Običaj na Varindan je da domaćica pomeša žito, grašak, sočivo, pirinač, kukuruz, beli i crni luk, pa pristavi u veliki lonac ili kotao da se vari. Kad se jelo, koje se naziva varica, skuva okupe se deca sa majkom i pre posluženja pevaju:

"Varila se varica, Savica se hladila

Nikolica kusa, Majka mu se busa

Kozica se kozila, okozila kozice

Da tor bude puniji, ovčice se jagnjile

Krave nam se telile, kobile se ždrebile

Dobri ždrale, sokole, nek ih momci igraju."

Veruje se da od Varindana do Božića nije dobro sanjati. Ako neko sanja, onda o tome nikom ne govori, niti se snovi tumače.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs