Korak po korak

Evo kako se pravilno seje Božićna pšenica: 5 koraka do bujne i zelene pšenične trave!

Božićna pšenica je ponos svake domaćice na prazničnom stolu. Naučite kako se pravilno seje

Porodica
Autor:
Evo kako se pravilno seje Božićna pšenica: 5 koraka do bujne i zelene pšenične trave!
Foto: Shutterstock

Božićna pšenica se po običajima seje na Svetu Varvaru, koja se praznuje 17. decembra.

Evo kako da pravilno posejete ovaj najlepši praznični ukras:

1. Pre sejanja pšenicu je potrebno dobro natopiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posejte jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sejati na tanjuriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedeti na semenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mesta – čak je poželjno da se seme mestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu nemojte držati na mestu koje je previše blizu grejanja jer bi se mogla osušiti. Najbolje je staviti pored prozora, na umereno toplo i svetlo mesto.

4. Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu.

Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umereno svaki dan. Za zalijevanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se voda ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu flašu sa raspršivačem.

5. Kada pšenica naraste, isecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne mašne oko pšenice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs