U Kragujevcu otvorena prva dečija kovid ambulanta: Kod 95 % testirane dece potvrđen korona virus

U toj ambulanti se radi kompletna dijagnostika, uključujući i testiranje na virus korona, a najčešće im dolaze deca zaražena porodičnim kontaktima

Vesti
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pre tri dana u Kragujevcu je otvorena dečija kovid-ambulanta, i za to vreme je pregledano skoro 150 pacijenata. Ambulanta je u nadležnosti doma zdravlja u ovom gradu i namenjena je isključivo deci školskog uzrasta. Razlog za otvaranje bio je, kažu u domu zdravlja, to što je u poslednjih desetak dana znatno povećan broj dece sa simptomima kovida.

Prema rečima Danijele Petrović, portparolke Doma zdravlja, cilj je da se za decu obezbede posebni uslovi za preglede i dijagnostiku, prenosi Blic.

- U poslednjih desetak dana znatno je povećan broj dece uzrasta od sedam do 19 godina, koja se javljaju pedijatrima zbog sumnje na zarazu virusom korona. Zbog toga smo odlučili da se deca izdvoje iz ambulanti gde pacijenti dolaze i zbog drugih zdravstvenih problema - kaže Danijela Petrović za Novosti.

Dečja kovid-ambulanta nalazi se u prostorijama odeljenja ORL u zgradi ATD. Lekari pregledaju i do pedesetoro dece dnevno. U toj ambulanti se radi kompletna dijagnostika, uključujući i testiranje na virus korona. Najčešće im, kažu, dolaze deca zaražena porodičnim kontaktima.

- Zasad, u gotovo 95 odsto slučajeva potvrđeno je prisustvo virusa korona kod pregledane dece. Srećom, reč je uglavnom o lakšoj kliničkoj slici i deca se upućuju na kućno lečenje, uz savet da se u slučaju pogoršanja odmah jave lekaru - kaže Danijela Petrović.

Ona pojašnjava da deca imaju različite simptome, pa pored respiratornih problema i temperature javljaju se i sa stomačnim tegobama, malaksalošću i bolom u leđima.

U dečjoj kovid-ambulanti angažovane su dve ekipe lekara i drugog medicinskog osoblja. Ambulanta radi svakog dana od 7 do 21 sat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...