Pravoslavni običaji

Danas su Božićne poklade: Ove godine poštujemo drugačije običaje - evo zašto!

Nema povorki i slavlja, i nema belog mrsa

Vesti
Autor:
Danas su Božićne poklade: Ove godine poštujemo drugačije običaje - evo zašto!
Foto: Profimedia

Danas 27. novembra pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne ili Bele poklade, poslednji dan u Beloj nedelji (nedelji pred post) i dan pred početak velikog Božićnog posta.

Poklade su obično bile dan neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama, a praktikuju se širom sveta. Povorke i karnevali pod maskama karakteristični su za Italijane, Hrvate, Francuze, Nemce, Špance, Latinoamerikance i druge. Slave se i među pravoslavcima, naročito u Grčkoj i Rusiji. Poklade se u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica. Većina pokladnih tradicija uključuje ceremnoijalno spaljivanje lutke od slame koja može imati različita simbolična značenja.

Ove godine poklade se obeležavaju drugačije iz dva razloga - nema povorki i okupljanja zbog epidemije korona virusa, a nema ni neobuzdanog jela i konzumiranja belog mrsa, jer su poklade "pale" u petak.

Božićne poklade su crkveni i narodni praznik, i dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha.

Božićni post je ustanovljen da bismo se pre dana Hristovog Rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bismo čista srca, duše i tela mogli sa strahopoštovanjem da dočekamo Sina Božijeg koji se javio svetu, i da bi Mu pored običnih darova i žrtvi, prineli naše čisto srce i želju da sledimo Njegovo učenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs