usvojeno

Usvojene nove rigoroznije mere Vlade: Na snazi od utorka!

Vlada Srbije propisala je nove mere usled nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji, a u cilju sprečavanja širenja korona virusa

Vesti
10:48h Autor:
Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je juče set novih mera koje će biti na snazi 10 dana od utorka, a koje, između ostalog, podrazumevaju i da će restorani, kafići, kladionice i tržni centri raditi skraćeno do 18 sati.

Nove mere propisuju i da u javnom prevozu ne sme biti gužve, da od kuće radi svako ko može, maska je obavezna u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kada se ne mogu izbeći međusobni kontakti, a zabranjena su sva javna okupljanja više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom.-

Nove mere

1. Skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde se ne mogu izbeći međusobni kontakti.

3. Zabrana svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom (izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi minimum četiri m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5. Stroga kontrola nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije) i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi

Mere su oročene na 10 dana.

Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta od minimum četiri kvadratna metra po osobi - saopštila je Vlada.

Najavljene su stroge kontrole nošenja maske u javnom prevozu, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta, kao i kontrole sprovođenja kućne izolacije i karantina (samoizolacije).

Imunitet na korona virus mogao bi da traje godinama, možda čak i decenijama: Tvrde nova istraživanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...