stigla potvrda

Građani Srbije i dalje ne mogu u EU: Granice zemalja članica Evropske unije ostaju zatvorene!

Ograničenja i dalje traju zbog nepovoljne epidemiološke situacije 

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Zemlje članice EU nisu danas menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana Srbije nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra.

 

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastanku u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU, saznaje Tanjug u Briselu

 

Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

 

EU je nakon višemesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije Kovid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu "bolje ili slične" epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Šengena.

 

Srbija je prve dve nedelje jula bila među 15 zemalja za koje je važila preporuka za slobodno putovanje u EU. Zbog pogoršnja epidemiološke situacije u zemlji, Srbija je sredinom jula skinuta sa liste.

 

Trenutno "zeleno svetlo" za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

 

Srbija od sutra više neće imati nijednu turističku agenciju sa licencom organizatora putovanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs