Pluća Beograda spasena

Grad Beograd odbacio projekat: Neće biti seče 30 hektara šume u Košutnjaku

Odluku je donela Komisija za planove Skupštine grada Beograda nakon što je završen rani javni uvid predloga plana detaljne regulacije

Vesti
Autor:
Grad Beograd odbacio projekat: Neće biti seče 30 hektara šume u Košutnjaku
Ilustracija, Foto: printscreen youtube / FB.ru Channel

Projekat izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa na Košutnjaku, radi čega bi bilo uništeno čak 30 hektara šume i zelenih površina u ovoj zelenoj oazi prestonice, potpuno je zaustavljen, potvrdio je za Kurir glavni gradski urbanista Beograda Marko Stojčić.

Kurir je mesecima unazad upozoravao na namere investitora Avala studios, koji bi gradnjom pomenutog kompleksa potpuno uništio Košutnjak, a našu inicijativu da se onemogući gradnja i seča šume podržali su mnogi - od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, do akademika i istaknutih javnih ličnosti. Konačnu tačku na seču „pluća Beograda“ stavila je nadležna gradska komisija.

Kako za Kurir ističe Stojčić, takvu odluku donela je Komisija za planove Skupštine grada Beograda nakon što je završen rani javni uvid predloga plana detaljne regulacije.

Stojčić navodi i da je jednomesečni javni uvid trenutak kada bi građani Beograda, ali i svi drugi zainteresovani, mogli da kažu svoje mišljenje o ovom planu i ističe da neće dozvoliti da se desi ništa što bi ugrozilo kvalitet života u gradu.

- Nastavićemo dalje korake, prema zakonskoj proceduri, oni mogu biti ili potpuno odbacivanje plana, ili znatno smanjivanje kapaciteta izgradnje na tom prostoru, ali to će se desiti u narednom periodu, i to kada završimo sve analize. Apsolutno nema indicija ni uslova da se izda građevinska dozvola koja bi eventualno, ne daj bože, mogla da znači raskrčivanje šume koju nazivamo plućima Beograda - poručio je on.

Podsetimo, investitor „Avala studios“ planirao je na Košutnjaku da izgradi, putem projekta „Avala filmski park“, oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa (filmskih studija i stanova), što je uključivalo uništavanje čak oko 30 hektara šume i zelenih površina. Pored toga, gradnja velikog broja stambenih jedinica dovela bi do povećanja broja stanovnika u tom kraju, i to za čak 10 puta, što bi stvorilo i infrastrukturne probleme, ali i povećalo saobraćaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs