Licitacija

Na aukciji košulja u kojoj je Napoleon umro (FOTO)

Na aukciji u francuskom gradu Fontenblo nalaze se košulja u kojoj je Napoleon Bonaparta umro, kao i gaze kojima je brisano čelo samrtnika kao i jedan pramen careve kose
Vesti
19:50h Autor:
Na aukciji košulja u kojoj je Napoleon umro (FOTO)
Foto: Reuters

Nekoliko ličnih predmeta koje je Napoleon Prvi Bonaparta koristio tokom poslednjih dana svog života biće ponuđeni na aukciji u francuskom gradu Fontenblo.

"Francuska! Sine! Armijo!" su poslednje reči koje je čuveni francuski vojskovođa i imperator izgovorio na samrti, u noći između 4. i 5. maja 1821. na ostrvu Sveta Jelena gde je proteran i držan u zatočeništvu.

Najviše interesovanja na licitaciji očekuje se za košulju u kojoj je Napo

Aukcijska kuća Ozena, koja organizuje prodaju, procenila je ovu "relikviju" na 40.000 evra.leon umro, a koja još ima tragove njegovog znoja na okovratniku.

Među ostalim predmetima su i gaze kojima je brisano čelo samrtnika kao i jedan pramen careve kose.

Kolekcionari će, takođe, moći da licitiraju za Napoleonov nož za pisma od slonovače, njegov štap za šetnju ostrvom i nekoliko desetina pisama.

Kako prenose francuski mediji, sve ponuđene stvari potiču iz kolekcije koju je sa Svete Jelene doneo Ašil Toma Aršembo, jedan od Napoleonovih slugu koji je krenuo sa njim kada je 1815. proteran na ovo daleko i nepristupačno ostrvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs