temperaturni šok

U Dolini smrti u Kaliforniji izmereno čak 54,4 Celzijusa: Oboren rekord iz 1913. godine!

Pustinjsku Dolinu smrti zahvatio toplotni talas, kao i uostalom i druge delove Amerike

Vesti
Autor:
U Dolini smrti u Kaliforniji izmereno čak 54,4 Celzijusa: Oboren rekord iz 1913. godine!
Foto: Shutterstock

U pustinjskoj Dolini smrti u istočnoj Kaliforniji u nedelju je izmereno čak 54,4 Celzijusa, što je verovatno najviša temperatura otkad postoje očitanja živinim termometrom od 1913. godine.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju tačni, istvremeno je reč o jednoj od tri dosad najviše zabeležene temperature u Dolini smrti, smeštenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi tamo izmerenoj tokom meseca avgusta.

Dolina smrti drži rekord kad je u pitanju najviša ikad zabeležena temperatura na planeti - 56,6 Celzijusa, koliko je, po Ginisovoj knjizi svetskih rekorda zabeleženo 1913. godine, ali to očitanje je po mišljenju mnogih naučnika pod znakom pitanja.

Veći deo jugozapadnog dela Amerike zahvatio je nezapamćen toplotni talas. U subotu je zabieženo nekoliko dnevnih toplotnih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izmerila je 44,4 Celzijusa u četvrti Woodland Hills u Los Angelesu, čime je oboren rekord od 42,2 Celzijusa postavljen 1977. godine. Na području Univerziteta Kalifornija istog dana zabeleženo je 33,3 Celzijusa, čime je oboren rekord od 32,2 Celzijusa izmerenih 2003. godine.

U središtu Los Anđelesa izmereno je 36,6 Celzijusa, koliko je izmereno i rekordne 1994. godine.

Ovih 10 stvari se ne može kupiti novcem: Džaba vam bogatstvo ako ovo nemate u životu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs