30. jul

OGNJENA MARIJA DONOSI ZASLUŽENE KAZNE GREŠNICIMA: Ko danas prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu!

Ljudi svih veroispovesti gaje strahopoštovanje prema ovom prazniku

Vesti
09:42h Autor:
OGNJENA MARIJA DONOSI ZASLUŽENE KAZNE GREŠNICIMA: Ko danas prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu!
Foto: Shutterstock

Sveta velikomučenica Marina, poznatija u narodu kao Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru je obeležena crnim slovom, ali se u narodu strogo poštuje. Od pamtiveka postoji predanje koje kaže da sveta mučenica Marina pali i kažnjava ognjem, zato je u narodu poznata kao Ognjena Marija.

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

Žene posebno praznuju dan Ognjene Marije, te su tog dana kućni poslovi svedeni na minimum.

U svojoj knjizi Ognjena Marija Livanjska, čiji je sadržaj nastao na osnovu dokumenata, a prevashodno svedočenja preživelog srpskog stanovništva livanjskog područija stravično postradalog u masovnom zločinu 29. i 30. jula 1941. godine, podgorički novinar i publicista, Budo Simonović, o ovom prazniku zabeleženo je i ovo:

"Među vernicima - pravoslavcima, Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje.

foto: Wikipedia

Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu:

"Mi bi rekli ovde da je Ognjena Marija udešljiva", kaže Sava Petrović iz livanjskog sela Gubin, jedna od retkih srpskih duša iz ovih krajeva koja je leta gospodnjeg 1941. preživela Ognjenu Mariju.

"Ako te šta tog dana desi, ne možeš se izbaviti; ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. A bude, baš tog dana, čestito se i ne naoblači pa plane i zagrmi u plast sena ili krstinu žita - sve izgori do poslednje slamke... Otuda i pesma u narodu:

Ognjem prži Ognjena Marija, Gromom bije Gromovnik Ilija, Mirom miri Mirnosna Marija…

A ne bude vazda po pravdi i zasluzi. Desi se, kao tog zlog leta 1941, da se udruži sila i nepravda, da bog zažmuri i đavolu u svatove dođe, i onda sve naopako obrne - kazna strašna stigne bezgrešnike..."

Ove godine Ognjena Marija pada u petak, te ovaj praznik treba ispostiti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs