preživela u podlozi od 38 metara

Porodica karanfila: U Beču procvetala biljka stara 32.000 godina!

Ovaj cvet pripada porodici karanfila, a poslednji put je cvjetao kada su po svetu šetali runasti mamuti

Vesti
Autor:
Porodica karanfila: U Beču procvetala biljka stara 32.000 godina!
Foto: Shutterstock

Genom biljke lat. Silene stenophylla star 32.000 godina preživeo je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (večno smrznuto tlo) i procvetao u epruveti u Beču.

Članici ruske akademije nauka Svetlani Jashina i njenom timu 2012. godine pošlo je za rukom da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz semena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina.

Zahvaljujući dobrim kontaktima s ruskim kolegama profesorka Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej MUMOK.

Cvetanje ove biljke doprinijeće mnogim zaključcima o evoluciji. Na osnovu genetskih analiza moguće je istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uslovima. Upoređujući biljku s njenim današnjim rođacima, u koje se, između ostalog, ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati da saznaju kaka je razvoj ove biljne vrste i šta se sve promenilo u poslednje 32.000 godina.

Najlepše sobno cveće zahteva posebnu negu: Zbog ovih 5 grešaka vam orhideje brzo uvenu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs