Epidemija se bliži kraju

Od ponedeljka život u Srbiji vraća se u normalu: Dozvoljena okupljanja, proslave, utakmice s publikom

Između ostalog, biće dozvoljeno i realizovanje đačkih ekskurzija i proslava mature

Vesti
11:52h Autor:
Foto: Shutterstock

Za 24 sata u Srbiji je pozitivno svega 25 od 4.534 testiranih, što je najmanji broj do sada, kao i procenat pozitivnosti od 0,55 odsto. Podaci od juče su dugo očekivani jer smo blizu granice od 0,5 odsto, kada bi trebalo da budemo mirni jer se računa da se korona virus samo sporadično javlja u zemlji. Uporedo s ovim rezultatima, od ponedeljka se život gotovo u potpunosti vraća u normalu.

 

Ipak, pojedine mere i dalje ostaju, kao i preporuke o nošenju maski i socijalnoj distanci, a svaki građanin je više nego ikada sam odgovoran za to da spreči moguće širenje Kovida 19.

 

Od 1. juna, odnosno ponedeljka, biće dozvoljena javna okupljanja na otvorenom do 1.000 ljudi, što podrazumeva utakmice s publikom, koncerte, proslave, svadbe, mitinge, a mogu da se organizuju i đačke ekskurzije u zemlji, kao i maturske proslave.


Infektolog i član Kriznog štaba u Nišu Žarko Ranković kazao je za Kurir da i dalje nije odobren rad bioskopima, pozorištima i noćnim klubovima.

 

- Situacija je dobra i zato se ide na popuštanje mera, ali i dalje se savetuje oprez i svaki građanin mora da procenjuje svoj lični rizik. U zatvorenom prostoru treba da se nose maske, u trgovinskim lancima ne sme da bude previše kupaca i mora da se održava socijalna distanca, a mnoge firme i prodavnice i dalje zahtevaju da građani prilikom ulaska imaju maske i rukavice - rekao je Ranković i dodao da je juče bio prvi dan kad u Nišu nije registrovan nijedan oboleli, a testirano ih je 120.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je za Kurir da je prosledio dopis školama da ukoliko su u mogućnosti, organizuju ranije ugovorene ekskurzije, ali samo ako su u Srbiji.

 

- Oni koji žele da iskoriste putovanja, to mogu i da urade, dok drugi mogu da uzmu vaučer ili zamensko putovanje ako žele. Ko želi novac, postoji i ta opcija, ali s nekim vremenskim kodom. Jednostavnije će biti za đake mlađih razreda jer nemaju obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili polaganja. Maturanti srednjih škola, koji je trebalo da putuju u inostranstvo, moraće da ta putovanja da zamene ekskurzijama po Srbiji u dogovoru s agencijama - rekao je Šarčević i dodao da mogu da krenu i maturske proslave, ali da je preporuka da to usledi tek od druge polovine juna:

 

- Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanova pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture, jer im ne priliče restorani i hoteli. Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima, ali uz sve mere bezbednosti. Nek budu pristojni, neka paze i ne moraju baš blizu da prilaze jedni drugima.

 

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da je bitno da se na manifestacijama bude moguće održavati distancu.

- Na otvorenom prostoru maska nije apsolutno obavezna, ali svuda gde može doći do bliskih kontakata jeste. Najvažnije je obezbediti da se u zatvorenim prostorima ne stvara gužva. Teško je u noćnom klubu držati distancu metar i po, zato treba zameniti provod u zatvorenom onim na otvorenom - rekao je Janković, dok je epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio da će u jednom trenutku stručni tim kriznog štaba izaći i s predlogom da se dozvoli okupljanje i do 5.000 ljudi.

Dr Predrag Kon: Maske obavezne za starije od 65 i hronične bolesnike tokom leta

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Srbija na izlasku iz epidemije i da ulazi u period sporadičnog javljanja korona virusa, navodeći da se takozvani džepovi mogu javljati i tokom juna.

 

- Kada procenat pozitivnosti padne ispod 0,5, to je sporadično javljanje. Maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i hronične bolesnike tokom leta, sve dok ne objavimo da virusa nema uopšte i rezultat ne bude nula. Kasnije i oni mogu da se opuste - rekao je Kon za RTS i dodao da zasad nema govora o otvaranju staračkih domova.

Srđa Janković: Nije sigurno da su oni koji su preležali koronavirus zaštićeni

Imunolog dr Srđa Janković očekuje da oni koji su preboleli kovid 19 imaju neki stepen imuniteta.

 

- Da li je onaj ko ima antitela 100 odsto siguran, još nemamo konačan odgovor. Očekujemo da oni koji su preboleli imaju sigurno neki stepen zaštite i imuniteta, ali koliko dugo traje ili je kod svih 100 odsto, nemamo dovoljno informacija - rekao je on za TV Prva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...