Mišljenje stručnjaka

Dr Predrag Kon: Evo kada možemo da očekujemo da će se epidemija u Srbiji potpuno ugasiti!

Što se tiče ove sedme nedelje, rekao je da može da se desi samo da virus uđe u neke kolektive - socijalne ili zdravstvene

Vesti 21.04.2020. - 11:13h Autor: Kurir / Telegraf
Foto: Shutterstock

Epidemiolog Predrag Kon, član Vladinog Kriznog štaba rekao je jutros da je vanredno stanje jedna od mera koja će prvo biti ukinuto ali da je realno da se to dogodi posle praznika. On je istakao da virus ozbiljno slabi.

 

- Vanredno stanje je nešto što će prvo da se skine ali pred sobom imamo i određene praznike i vremena kada se okupljamo. Realno je da se posle toga ukine vanredno stanje, pre toga je manje verovatno. I u okviru epidemije postoje mere kao što je zabrana okupljanja, rada škola. Prema tome postupno će to da se uvodi - kazao je dr Kon.

 

On je istakao da je utisak da je virus oslabio.

 

- Takvo ponašanje možemo da vidimo jer sve više otkrivamo blage slučajeve pa čak i simptomatske kao što se pojavilo u socijalnim ustanovama. Virus je uveliko u cirkulaciji ali izaziva veoma blago oboljenje - kazao je on.


Što se tiče ove sedme nedelje, rekao je da može da se desi samo da virus uđe u neke kolektive - socijalne ili zdravstvene.

 

- Nema gde više da očekujemo te pretnje, zato kada budemo vraćali mere moramo da vodimo računa da nas virus ne iznenadi. Oni koji počinju da rade moraju da poštuju mere.

 

Kraju epidemije približićemo se kada budemo izašli iz 8 nedelje.

 

- Tada se epidemija približava kraju. Od 10. do 12. nedelje možemo da očekujemo da nema više virusa. Pratiće se njegovo prisustvo i tokom toplijih dana.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...