O trošku RFZO

Veći broj besplatnih postupaka vantelesne oplodnje: Ovo su kriterijumi koje parovi moraju da ispune

Jedan od osnovnih kriterijuma je da žena ima manje od 42 godine,

Vesti
Autor:
Veći broj besplatnih postupaka vantelesne oplodnje: Ovo su kriterijumi koje parovi moraju da ispune
Foto: Profimedia

Svaki šesti par u Srbiji se suočava sa problemom neplodnosti, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ubuduće će finansirati veći broj postupaka vantelesne oplodnje, za parove koji ispune određene kriterijume.

Trenutno se o trošku RFZO-a finansiraju tri pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji pokušavaju da dobiju prvo dete, a jedan od osnovnih kriterijuma je da žena ima manje od 42 godine, saopštilo je udruženje "Šansa za roditeljstvo".

Takođe, RFZO finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje za drugo dete, a kriterijum je da je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom. Muškarci koji imaju dijagnozu azoospermije, iako imaju zamrznut materijal za sada ne mogu na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.

RFZO za sada ne finansira ni pokušaj vantelesne oplodnje parovima koji ne mogu da dobiju drugo dete, a prvo su dobili prirodnim putem.

Postupak vantelesne oplodnje se može raditi u 18 klinika u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

U udruženju podsećaju da se parovi ne podvrgavaju proceduri vantelesne oplodnje bez stimulacije, odnosno ukoliko žena ne prima hormonsku terapiju. Jedno od ograničenja za parove je što u Srbiji trenutno nema donora, iako postoji Banka reproduktivnih ćelija, ističu u udruženju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs