Istraživanja

Nova nada za neizlečivi problem: Pronađen lek za Daunov sindrom?

Trenutno se u svetu testiraju dva leka koja bi molga sprečiti ovu bolest
Vesti 28.02.2014. - 14:43h Autor: Novosti.rs
Foto: Shutterstock

Iako se Daunov sindrom smatrao neizlečivim genetskim problemom, poslednjih godina otkriveni su određene supstance kojima bi se u mozgu mogli obnoviti onesposobljeni hemijski putevi.

 

Genetičar Rodžer Rivs sa Univerziteta Džon Hopkins nedavno je objavio da je otkrio još jednu supstancu za lekove koja bi mogla popraviti ključne nedostatke u učenju i pamćenju.

 

Njegov tim je pokušao da obnovi funkcije malog mozga miševa kod kojih je genetskom modifikacijom izazvan sindrom, smanjio mali mozak za 40 posto.

 

Rivs je miševima ubrizgao hemikaliju koja stimuliše rast važnog razvojnog puta koji kontroliše rast cerebelluma, odnosno malog mozga.

 

Njihovo istraživanje koje je predstavljeno u časopisu Science Translational Medicine, moglo bi dovesti do razvoja lekova koji bi ljudima sa Daunovim sindromom omogućili nezavisniji život.

 

Stručnjaci procjenjuju da u oko 95 posto slučajeva osoba sa sindromom ima celi dodatni hromozom 21 koji gotovo uvek potiče od majke. U ljudskoj populaciji javlja se u proseku kod jednog na 700 rođenih. A na verovatnoću njegova pojavljivanja uglavnom utiče starost majke. Iako se Daunov sindrom smatrao neizlečivim genetskim problemom, poslednjih godina otkriveni su određene supstance kojima bi se u mozgu mogli obnoviti onesposobljeni hemijski putevi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...