Nakon odluke u Vojvodini

Raspust za osnovce i srednjoškolce produžen do 24. februara u celoj Srbiji

Mera prevencije širenja gripa

Vesti
14:49h Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministar prosvete Mladen Šarčević jutros je gostujući u jutarnjem programu rekao da će zimski raspust i u centralnoj Srbiji biti produžen zbog gripa.

 

U međuvremenu je doneta i zvanična odluka i to posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje Batut što znači da će raspust za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji biti produžen do 24. februara na celoj teritoriji Srbije zbog epidemiološke situacije.

 

"U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, a imajući u vidu aktuelne epidemiološke podatke nadležnih organa, tela i službi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i rednjim školama u Republici Srbiji. Raspust će biti produžen do petka 21. februara, a prvi nastavni dan je ponedeljak, 24. februar 2020. godine", saopštilo je resorno Ministarstvo.

Ministarstvo zdravlja: Preporuka da se produži raspust

 

Ministarstvo zdravlja dalo je danas preporuku Ministarstvu prosvete da se produži zimski raspust. Preporuka je data kako bi se smanjilo širenje virusa gripa.

Ministar je u jutrošnjem TV gostovanju nezvanično najavio ovakvu odluku:

 

"To smo već uradili u Vojvodini a danas u toku dana donećemo odluku posle brifinga sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom koji je juče bio tamo. I ove kao i prošle godine imamo blagu zimu s puno virusa pa još kad se deca skupe..."

 

- Pametno je da se virus ne produžava posebno kad se deca skupe ali sada kreće i gunđanje zbog nadoknada i subota, posebno jer se kose sa takmičenjima i drugim obavezama... Plan nadoknade odrediće same škole - kaže ministar i predlaže da to bude kombinacija poneke subote i po jednog časa dnevno.

 

- To mi se čini kao dobra kombinacija ali treba voditi računa na pedagoško opterećenje po uzrastu - rekao je ministar dodajući da od sutra počinju javne konsultacije struke o novoj strategiji obrazovanja - pre svega predškolskom i osnovnom obrazovanju, a u toku marta na redu je srednje obrazovanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...