Godišnjica smrti

Devet vekova od rođenja Stefana Nemanje

Izložba posvećena rodonačelniku vladarske dinastije Nemanjića otvorena je u Narodnom muzeju u Beogradu još samo četiri dana, do nedelje, 2. marta
Vesti
04:40h Autor:
Devet vekova od rođenja Stefana Nemanje
Foto: Wikipedija

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Simeona, odnosno velikog župana Stefana Nemanju rodonačelnika vladarske dinastije Nemanjića. Izložba njemu posvećena otvorena je u Narodnom muzeju u Beogradu još samo četiri dana, do nedelje, 2. marta.

Stefana Nemanju (1113-1199. ili 1200), od čijeg rođenja se prošle godine navršilo devet vekova, SPC slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Stefan Nemanja vodio je niz ratova posle kojih su Srbiji priključeni krajevi na istoku, u pomoravlju, na jugu i jugozapadu, Lab, Hvosno, Pilot, Zeta.

Stefan Nemanja zamonašio se 1195. ili 1196. godine, a presto je prepustio srednjem sinu Stefanu Prvovenčanom. Najstarijem sinu Vukanu je dao na upravu Zetu a najmlađem Rastku Zahumlje.

Prvobitno se povukao u Studenicu, njegovu zadužbinu, gde se zamonašio pod imenom Simeon. Uskoro 1198. godine, odlazi u Hilandar na Svetoj Gori, za čiju je obnovu takođe najzaslužniji, uz Svetog Savu.

Stefan Nemanja je ovaj svet napustio u dubokoj starosti, a prema hrišćanskom predanju, u trenutku smrti prostoriju u Hilandaru je obasjala svetlost.

Sledeće godine ga je Svetogorski sabor kanonizovao kao svetog Simeona Mirotočivog, jer su njegove mošti točile miro.

Njegov sin Sava je 1208. godine preneo mošti Svetog Simeona Mirotočivog u Srbiju, da bi nad njima izmirio zavađenu braću Stefana i Vukana koji su se sukobili oko vlasti. Mošti su potom položene u zadužbinu Stefana Nemanje Studenicu, gde se nalaze i danas.

U Narodnom muzeju u Beogradu još četiri dana otvorena je izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova" kojom muzej obeležava 900-godišnjicu rođenja Stefana Nemanje.

U sklopu te izložbe sutra će poslednji put biti izloženo originalno Miroslavljevo jevanđelje, najstariji rukopis srpske ćirilice, koji je nastao oko 1180. godine a čuva se u Narodnom muzeju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs