broj umrlih raste

Virus se širi, stigao i do naših suseda! Četvoro hrvatskih državljana izloženo koronavirusu

56 miliona ljudi biće odsečeno od sveta

Vesti
Autor:
Virus se širi, stigao i do naših suseda! Četvoro hrvatskih državljana izloženo koronavirusu
Foto: Profimedia

Zbog smrtonosnog koronavirusa koji se širi u Kini je u potpunoj izolaciji oko 56 miliona ljudi, a mežu njima ima i hrvatskih državljana.

Četvoro hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova i savetovalo da se ne putuje u to područje.

Najmanje 41 osoba umrla je od posledica koronavirusa, dok je 1300 zaraženo.

U Ministarstvu su potvrdili da se četiri hrvatska državljana nalaze u gradu s 11 miliona stanovnika u pokrajini Hubei.

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju, gde su na snazi stroge restrikcije putovanja i javnih okupljanja.

U međuvremenu, mediji prenose da je broj zaraženih koronavirusom širom sveta porastao na 1.400, a najveći broj zaraženih je u Kini - njih 1.362.

Brojne svečanosti u Kini povodom proslave Nove godine, kao i maraton u Hongkongu su otkazane, a vlade Francuske, SAD i Rusije naredile su evakuaciju svojih državljana iz Vuhana.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je ranije da je poslala 1.230 doktora u Vuhan kako bi pomogli lokalnim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv virusa, a formirano je i šest dodatnih zdravstvenih timova koji će eventualno priskočiti u pomoć.

Novom merom je obuhvaćeno pet gradova u centralnoj provinciji Hubei, dok su do sada u karantinu bila tri grada.

U okviru uvedenih mera karantina, javni prevoz ne saobraća ka tim gradovima, a izlazi s autoputeva koji vode ka njima su zatvoreni.

U Pekingu je juče proglašen i najviši nivo opasnosti, zbog čega je za posetioce zatvoren i Kineski zid. Takođe, iz istog razloga je u Šangaju zatvoren Diznilend.

U međuvremenu, sprski epidemiolog kaže da nema razloga za paniku, a na beogradskom aerodromu svi putnici prolaze zdravstvenu kontrolu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs