Konkretno rešenje za smanjenje zagađenja

Šabac: Besplatan priključak na toplovodnu mrežu za sve građane

Uslov je da stambena jedinica nije udaljena više od 50 metara od trase toplovoda

Vesti
Autor:
Šabac: Besplatan priključak na toplovodnu mrežu za sve građane
Foto: Profimedia

U Šapcu u ulicama gde je izgrađena toplovodna mreža daljinskog grejanja, priključak na tu mrežu ubuduće će biti besplatan za građane. Troškove priključivanja snosiće JKP "Toplana Šabac".

Ova Odluka, koju je 9. januara usvojilo Gradsko veće grada Šapca, odnosi se i na kuće i na stambene zgrade, a uslov je da nisu više od 50 metara udaljeni od postojeće toplovodne mreže.

Karta sa obeleženim trasama toplovoda biće postavljena do kraja sledeće nedelje na sajtu JKP "Toplana Šabac".

Cilj gradske Toplane je da se što više stambenih jedinica priključi na daljinski sistem grejanja, a njihova očekivanja su da će to rezultirati nižom cenom grejanja budući da će fiksni deo troškova, koji je stavka na svakom računu, biti podeljen na znatno više korisnika.

U perspektivi, očekuju se i ekološki benefiti ove odluke, odnosno prelazak domaćinstava koji se greju na neekološka goriva na daljinsko grejanje iz Toplane.

Navodi da ovakva praksa prestavlja pošteniji odnos prema građanima jer Toplana investira u infrastrukturu koja ostaje u njenom vlasništvu, a ne u vlasništvu građana koji su do sada plaćali troškove izgradnje priključnih toplovoda i toplotnih podstanica a zatim su bili obavezni da sve bez nadoknade prenesu u vlasništvo Toplani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs