HRIŠĆANSTVO

Danas slavimo Materice: Tradicija jednog od najlepših praznika u hrišćanstvu!

Mame, obavezno spremite poklone

Vesti
10:38h
Danas slavimo Materice: Tradicija jednog od najlepših praznika u hrišćanstvu!
Foto: Shuterstock

Materice su najveći hrićanski praznik majki i žena i proslavljaju se dve nedelje pre Božića.

Običaj je da deca porane i da, unapred pripremljenim koncem, maramom, vezicom ili šalom na prepad zavežu svoju majku za noge. Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke i druge sitnice.

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone.

Običaj "vezivanja" simbolizuje poveznost članova hrišćanske porodice. Pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog - Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Praznici Materice i Oci grade samopouzdanje kod dece: Evo kako!

foto: Shutterstock

U želji, dakle, da Njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i On - Božić - Ljubav, koja je "sveza savršenstva", i mi se o Detinjcima, Matericama i Ocima međusobno "vezujemo" i "drešimo".

U novije vreme, praznik Materica se svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene.

Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs