Beograd

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru: Papa poručio da Bog voli sve, pa čak i one najgore od nas!

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Vesti
14:56h Autor:
Foto: Shutterstock

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u Crkvi uzvišenja Svetog križa u Nišu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

 

U Božićnoj poslanici, Hočevar je čestitao praznik vernicima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru sa porukom da čovečanstvo mora da na prvo mesto stavi čoveka kao ličnost, a ne stvari, unutrašnju harmoniju umesto spoljašnje dopadljivosti, blagodat i milost umesto aktivizma, a dar umesto novca.

 

On je istakao da taj praznik nosi u sebi "najveću i najslađu težnju" za svestranim, pozitivnim, ali održivim razvojem, najveću stvaralačku čežnju i snagu za ostvarenje, kao i da budi u nama svest da bez zrelosti, odnosno svetosti, ne možemo biti srećni.

 

 

Misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu predvodio je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja. Papa Franja je poručio vernicima na Badnje veče koje se proslavlja po Gregorijanskom kalendaru da Bog voli sve, "pa čak i najgore od nas". Praćen pesmom hora, papa Franja je u podnožju oltara bazilike Svetog Petra u Vatikanu otkrio statuu prizora rođenja Isusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...