Praznik

Ako želite da vas zaobiđe nesreća, danas se pomolite ovom svecu!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Danilu Stolpniku, koji se po starom kalendaru praznuje 11. decembra

Vesti 24.12.2019. - 09:41h Autor: Kurir
Foto: Profimedia

Ovaj svetac bio je stilit - asketa koji je u ranom hrišćanstvu obitavao na stubu (stolp na staroslovenskom), na kojem je živeo i molio se bez obzira na vremenske prilike.

 

Običaj je nastao u Siriji, a stolpnici su se često okivali lancima. Cilj ovog podviga bilo je odvajanje od materijalnog grešnog sveta.

 

Prvi stilit najverovatnije je bio Simeon Stolpnik, koji sa stuba nije sišao čitavih 37 godina. Njegov naslednik upravo je Danilo Stolpnik. Hrišćani inače veruju da stolpnici imaju velike isceliteljske i proročanske moći.

 

Zbog svog primernog i uzdržanog života, Danilo Stolpnik se smatra zaštitnikom mirnih i blagih ljudi čiju uzdržanost mnogi mešaju sa slabošću pa ih ugnjetavaju. Sveti Danilo Stolpnik takvima može da olakša i najteže muke, a jedino što treba da urade jeste da mu se iskreno pomole.

 

Život mladog Danila

 

Danilo je rođen 409. godine na reci Eufrat, a preminuo 11. decembra 493. godine. Živeo je i molio se na stubu čitavih 30 godina. Rodio se u hrišćanskoj porodici oca Ilije i majke Marte.

 

U 12. krišom je pobegao u manastir, ali nisu želeli da ga prime jer je bio premlad. Međutim, Danilo beše toliko uporan da su morali da popuste. Mladi kaluđer nije krio želju da upozna dvadeset godina starijeg Simeona Stolpnika, što mu se i ostvarilo. Ta poseta ostavila je veliki utisak na njega, tako snažan da se i sam 460. godine popeo na stub i tako simbolično postao Simeonov naslednik.

 

Ubrzo je stekao ugled u narodu i napravljen mu je veći stub. Verovalo se u njegove isceliteljske i proročanske moći. Vizantijski car Lav izuzetno ga je poštovao jer se i sam uverio u njegove natprirodne moći, pa je naredio da mu se napravi krov na stubu na kom samo što jednom nije umro od hladnoće. Danilo je u prvi mah odbijao, ali je potom pristao. Predskazao je uspone, padove i smrt nekolicine ondašnjih velikih vladara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...