Jubilarna godina

Dan maternjeg jezika obeležen u Tršiću

U Vukovoj spomen kući u Tršiću danas je obeležen Dan maternjeg jezika, a program je organizovao Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice
Vesti
15:12h Autor:
Dan maternjeg jezika obeležen u Tršiću
Foto: Shutterstock

U Vukovoj spomen kući u Tršiću danas je obeležen Dan maternjeg jezika, a program je organizovao Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, sa ciljem da dodatno istakne važnost jubileja 200. godišnjice objavljivanja Vukove "Pismenice" i prve Vukove "Pjesnarice".

Ove godine imamo dovoljno razloga za proslavu, jer je 1814. jubilarna godina osnivanja temelja naše jezičke i književne reforme, rekla je profesor književnosti u lozničkoj gimnaziji i predsednik ogranka "Vukove zadužbine" u toj školi Nevena Mitrović.

"Godine 1814. objavljena je prva srpska gramatika i prva zbirka srpskih narodnih pesama, a Vuk Karadžić je te godine napisao i prvu književnu recenziju, kritikujući roman "Usamljeni junoša" Milovana Vidakovića", rekla je ona.

Poetskim kolažom pod nazivom "Jezičko i književno znamenje", koje su pročitali, učenici drugog razreda lozničke Gimnazije "Vuk Karadžić", pokušali smo da na neki način dočaramo duhovnu Vukovu biografiju, istakla je Mitrović.

Ona je dodala da su u tom kolažu izabrani izvodi i citati savremenih stvaralaca kao što su David Albahari, Goran Petrović, Milorad Pavić i Dobrica Ćosić, kako je rekla, "duhovno bogatih jezikoslovaca".

"Zelimo danas da odamo počast našem velikanu Vuku Karadžiću i uputimo poruku mladima i svima koji koriste naš maternji jezik, da ga kontinuirano i znalački neguju i da ne zaborave kakvu lepotu i mudrost taj jezik povlači za sobom", rekla je MItrović.

Namera nam je, kako je dodala, da na jedan skroman način, na današnji dan darujemo jednu beskrajnu lepotu jezika našem narodu.

Povodom Dana maternjeg jezika, večeras će u Muzeju Jadra u Loznici, izložbom o razvoju srpskog jezika i pisma na srpskom i nemačkom jeziku, kao i prezentacijom digitalne izložbe o "Pismenici" i "Pjesnarici" početi aktivnosti povodom 200. godišnjice - jubileja koji će biti okosnica rada Muzeja jezika i pisma u Tršiću tokom 2014. godine.

Dan maternjeg jezika - 21. februar u svetu se obeležava od 2000. godine, shodno zaključku UNESKO-a.

Godinama unazad, Centar za kulturu "Vuk Kradžić" obeležava Dan maternjeg jezika najčešće kritički se odnoseći prema stanju u srpskom jeziku danas.

Centar je u cilju promocije srpskog jezika i brige o njemu 2011. godine osnovao jedinstven Muzej jezika i pisma u Tršiću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs