Izveštaj pokazuje

Svetski ekonomski forum: Žene i muškarci biće ravnopravni za 257 godina!

Niko od nas neće za života svedočiti rodnoj ravnopravnosti, a verovatno neće ni mnoga naša deca

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima tek za više od dva i po vek, pokazuje izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF).


Rodna ravnopravnost biće dostignuta tek za nekih sto godina, utvrdio je WEF u najnovijem godišnjem izveštaju, mereći jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

 

Nastojanja da se postigne ravnopravnost osetno su pojačana u odnosu na prošlu godinu, najpre zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena, ističu u WEF. Upozoravaju ipak da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće – do ravnopravnosti žene deli još 95 godina.


Jaz je najviše smanjen u obrazovanju, te će na ravnopravnost žene morati čekati još 12 godina. Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.


Učešće žena na tržištu rada pak stagnira, a finansijska nejednakost je produbljena. Razlog je pogoršanje u privredama u nastajanju i u razvoju koje je nadjačalo napredak u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti, ističu u WEF.

"To je jedino područje na kojem se napredak pretvorio u regresiju", naglašavaju, pojašnjavajući da će ženama trebati strahovito dugih 257 godina da se izjednače s muškarcima.

 

14 najuticajnijih žena u istoriji: Svaka od njih je ostavila dubok trag na ovom svetu! (FOTO)

foto: Shutterstock

Razlog je veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju. Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plata najizraženiji, a suočene su i s večnim problemom nedovoljnog pristupa kapitalu.


Najveći izazov u budućnosti biti nedovoljna zastupljenost žena na novim poslovima, konstatuju autori izveštaja WEF, podsećajući da žene čine tek 12 odsto zaposlenih u sektoru računarstva u oblaku.


U obradi podataka i veštačkoj inteligenciji njihov udeo iznosi 15, odnosno 26 %.


Island najbliži rodnoj ravnopravnosti


Island je jedanaestu godinu zaredom zauzeo prvo mesto među 153 zemlje i vrednošću indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca od 0,877 bodova. Vrednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost.


Na drugom mestu je Norveška, a na trećem Finska koja je u ovogodišnjem izveštaju zamenila mesta sa Švedskom.


Na petom mestu je Nikaragva, na šestom Novi Zeland, a na sedmom Irska. Među 10 zemalja s najmanjom razlikom između žena i muškaraca našle su se još Španija, Ruanda i Nemačka.


Hitno nešto preduzeti


"Niko od nas neće za života svedočiti rodnoj ravnopravnosti, a verovatno neće ni mnoga naša deca", zaključuju u WEF.

Ovogodišnji izveštaj naglašava sve veću potrebu da se hitno nešto preduzme, istakao je osnivač WEF Klaus Švab.

Široki ekonomski rast i razvoj nisu mogući bez žena, poručio je on.

 

"U osvit treće decenije ovog veka cilj globalnih kao i čelnika pojedinih država i privrednih sektora mora biti izgradnja pravednije i inkluzivnije privrede", dodao je Švab.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs