Praznik

Sutra slavimo Mitrovdan: Ako bude padala kiša, evo kakva nas zima čeka!

Mitrovdan je jedna od pet najčešćih slava kod Srba

Vesti 07.11.2019. - 09:30h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Sutra, 8. novembra, pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

 

Mitrovdan je jedan od praznika za koji se vezuje mnoštvo narodnih običaja. Jedan od njih je i "predskazanje" prema vremenu - ako sutra bude kiše i mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snega!

Pošto se ove godine proslavlja u petak, post na Mitrovdan je obavezan. Takođe, postoji i verovanje da bi na ovaj praznik, baš kao i na Božić, trebalo da budete kod kuće, izuzev ako ste pozvani na slavu.

Otuda staro verovanje da ako mitrovdansku noć provedete van kuće, cele godine ćete spavati van doma i potucati se po tuđim kućama.

 

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.

 

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

 

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

 

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs