Nemaju potrebne kvalifikacije

Podaci Ministarstva prosvete Srbije: U osnovnim školama prošle godine predavalo 1.000 nastavnika bez diplome

Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika

Vesti 12.09.2019. - 12:56h Autor: Novosti
Ilustracija, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji je prošle godine bilo 1.000 nestručnih nastavnika i oni su učili oko 27.000 osnovaca.

 

Da bi rešili problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta, Ministarstvo sprema konkurs za stipendiranje studenata druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi, pišu Novosti.

 

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete želi da kroz stipendije od 12.000 dinara mesečno ukaže studentima na značaj nastavničke profesije.


List piše da navedene predmete u nekim školama predaju prosvetari koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima.

 

Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika.

 

Najlošija situacija bila je u Zrenjaninu, a najbolja u Kragujevcu. Precizni podaci, kako se navodi, biće dostupni kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.


"Ministarstvo je radi potpunijeg sagledavanja ovog problema zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije.


Iako su to uglavnom nastavnci koji su angažovani na određeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama, namera nam je da sagledamo sve aspekte i da početkom naredne godine organizujemo prve obuke, tj. kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima postoji najveća potreba", kažu sagovornici lista iz Ministarstva.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...