Neverovatno

NASA prihvatila projekat Dejana Lukića (13): Porodica nema novac za ovakav poduhvat mladog naučnika!

NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satelita, to je na nama, kaže Dejan

Vesti
20:04h Autor:
Foto: Profimedia

Američka agencija za istraživanje svemira prihvatila je projekat 13-godišnjeg Dejana Lukića iz Broda u Republici Srpskoj.

U pitanju je nanosatelit koji pruža internet i mobilnu konekciju sa visine od 500 kilometara. Dejan mora da do maja naredne godine izgradi satelit koji će NASA lansirati u Zemljinu orbitu.

Dejan ima 13 godina, ide u osmi razred, živi u Brodu i njegov projekat prihvatila je NASA.

Radi se o komunikacionom satelitu u niskoj Zemljinoj orbiti, veličine 10 puta 10 puta 10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela, tako se pune baterije, on komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti i te podatke vraća na Zemlju“, objašnjava mladi tvorac nanosatelita.

Dejan živi sa majkom, bakom i dedom, koji je inženjer elektrotehnike i profesor u srednjoj školi. Kada je u kući rekao da će svoj projekat prijaviti NASA nisu ga ozbiljno shvatili.

Majka kaže da je Dejan uz priče o Tesli, Edisonu, Ajnštajnu. Za kompjuterom je od svoje pete godine. Počelo je sa igricama, zainteresovalo ga je programiranje, a onda krenulo dalje – interesovanje za matematiku, fiziku, astronomiju.

"NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satelita, to je na nama", kaže Dijana Ždrnja.

Sad svi imaju novi izazov. Porodica nema novac za ovakav poduhvat. Majka ne radi. Nada se pomoći opštine i Republike. Veruje da će Dejan dobiti potrebnu finansijsku pomoć. Ostalo će uraditi sam, za računarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...