Kvalitetnije, a jeftinije

Srbiju godišnje poseti 60.000 zdravstvenih turista: Najviše dolaze kod zubara, ortopeda i plastičnog hirurga

Dolaze čak iz Izraela, Iraka, Irana i Saudijske Arabije

Vesti 22.07.2019. - 12:33h Autor: Politika / Srna
Ilustracija, Foto: Ilustracija / Profimedia

Broj zdravstvnih turista u Srbiji godišnje raste za deset do 15 odsto i trenutno ih je na godišnjem nivou između 40.000 i 60.000, podaci su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).


Zdravstveni turisti uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, nešto manje iz Evrope, pogotovo centralne i Skandinavije. Najčešći su to osobe koje u Srbiji koriste stomatološke usluge, njih 80 odsto, ali dolaze i zbog estetske i ortopedske hirurgije, prenosi "Politika".

 

Iz Jute navode da je Srbija u dentalnom turizmu jefinija i do 50 odsto nego bilo gde u Evropi, a u plastičnim operacijama 35 do 40 odsto, u ortopediji 30 odsto, dok je kvalitet usluga u mnogim segmentima bolji nego na ostatku kontitnenta.

 

Od zdravstvnih usluga koje koriste stranci u Srbiji procentualno najmanje su zastupljene operacije promene pola.

 

Podaci iz klinika pokazuju da se u Beogradu godišnje izvede između 70 i 100 ovakvih zahvata, pri čemu daleko najveći deo čine pacijenti iz SAD i Kanade, ali i Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i BiH, dok su zabeleženi i dolasci državljana Italije, Izraela, Iraka, Irana i Saudijske Arabije.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...