Zasadi drvo, zasadi svoj kiseonik

Velika akcija Adrija Medija Grupe i DM Drogerie Markta: Bez šuma nema života!

Šumski ekosistemi imaju zaštitno-regulatornu fukciju, što znači da utiču na klimu, vodni režim, sprečavaju eroziju... Stručnjaci kažu da postoji više od 300 funkcija šuma

Vesti
Autor:
Velika akcija Adrija Medija Grupe i DM Drogerie Markta: Bez šuma nema života!
Foto: Shutterstock

Šume apsorbuju ugljen-dioksid iz atmosfere i proizvode kiseonik, tak da su jedan od najznačajnijih prirodnih resursa. Šumski ekosistemi spadaju među najvažnije i najsloženije kopnene ekosisteme sa biodiverzitetom koji čine različite biljne i životinjske vrste, gljive i mikroorganizmi.

Šumski ekosistemi imaju zaštitno-regulatornu fukciju, što znači da utiču na klimu, vodni režim, sprečavaju eroziju... Stručnjaci kažu da postoji više od 300 funkcija šuma, a ovo su samo neke od njih.

Saša Stamatović, direktor Uprave za šume, kaže za Kurir da su šume prepoznate kao najbitniji kopneni ekosistem, koji ima ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata kllimatskih pojava.

- Šume imaju ključnu ulogu u regulisanju štetnih efekata kllimatskih pojava. Jedna od osnovnih aktivnosti kojom se državna uprava bavi jeste unapređenje stanja postojećih šuma, kao i povećanje površina pod šumama - kaže Stamatović i dodaje da su šume bitne za opstanak ljudskog društva, a da bi one mogle da opstanu i bez nas.

- Zbog svega ovoga jedna od osnovnih aktivnosti koje se državna uprava bavi jeste unapređenje stanja postojećih šuma, kao i povećanja površina pod šumama - kaže Stamatović.

Naša planeta godišnje izgubi 12 miliona hektara šuma (podaci Ujedinjenih nacija). Neadekvatna briga o šumama, klimatske promene, česti šumski požari i suše, problemi su čitavog čovečanstva. Zato je pošumljavanje prepoznato kao jedna od glavnih mera u borbi protiv klimatskih promena. Shvatanje i razumevanje važnosti šuma i njihove uloge predstavljaju ključne stvari za budućnost, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Kada pošumljavati?

Pošumljavanje se sprovodi nakon završetka vegetacionog perioda i kada opadne lišće sa sadnica listopadnih vrsta drveća. Iz JP „Vojvodinašume“ kažu da je, pored pripremljene površine i kvalitetnog repromaterijala, potrebno obezbediti i radnu snagu.

foto: Shutterstock

- Od radne snage u velikoj meri zavisi da li će pošumljavanje biti dobro ili će naredne sezone uslediti popunjavanje, a možda i ponovno pošumljavanje na lokalitetima gde je ostalo manje od 50 odsto sadnica - kažu iz JP „Vojvodinašume“.

Podsetimo, prepoznajući značaj šuma, „Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“, zajedno sa institucionim partnerima Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašuma“, JP „Srbijašume“, Privredne komore Srbije, Pokretom gorana Srbije i botaničkom baštom „Jevremovac“, pokrenuli su projekat pod nazivom „Zasadi drvo“.

„Adrija medija grupa“ i dm, kao dve društveno odgovorne kompanije, ovom akcijom pre svega žele da podignu svest o važnosti pošumljavanja područja kojima je to potrebno, kao i zaštiti životne sredine kako za nas tako i za buduće generacije.

U toku ove kampanje „Adrija medija grupa“ i dm pošumiće 15 hektara krajem oktobra. U istom danu svim građanima koji budu želeli da se priključe našoj akciji pošumljavanja biće obezbeđene sadnice, a krajem avgusta objaviće se spisak tačnih lokacija na teritoriji cele Srbije.

ČINJENICE

DA LI STE ZNALI:

- Postoji drveće koje može da eksplodira (kompleksni spoj hemijskih reakcija koje se odvija u pojedinim vrstama drveća može dovesti do prave eksplozije)

- Više od 25% farmaceutskih proizvoda na Zapadu pravi se od biljaka iz tropskih šuma

- Postoji drveće koje samo sebe đubri (istraživači su otkrili neobičnu sposobnost drveća koja se ispoljava kada se stablo iseče. Panj koji ostane privlači azot iz vazduha kako bi nahranio tlo i travu)

Premijerno

U ČETVRTAK POTKAST NA KURIR.RS

foto: Promo

U četvrtak premijerno puštamo prvi potkast na Kurir.rs, na kategoriji „Zasadi drvo“, gde možete čuti više o značaju šuma od našeg sagovornika Saše Stamatovića, direktora Uprave za šume.

Zanimljivost iz sveta

BRAZILSKI PAR POSADIO DVA MILIONA STABALA I OŽIVEO ČITAV EKOSISTEM

foto: Profimedia

Proslavljeni brazilski fotograf Sebastijao Salgado i njegova supruga Lelija Deluiz Vanik nisu mogli da se pomire sa delom Atlantske šume koji je bio ogoljen besomučnom sečom, pa su odlučili da spasu jedan deo nekada grandiozne prašume.

- Zemlja je bila bolesna. Sve je bilo uništeno. Tek oko 0,5 odsto površine je bilo pod šumom. Tada je moja žena predložila da ponovo posadimo šumu. Posle mnogo godina, naš napor je urodio plodom, životinje su počele da se vraćaju. Kako se šuma ponovo rađala, i mi smo se preporodili zajedno sa njom - izjavio je Salgado.

DM drogerie markt

KOMPANIJA DM PRINCIP ODRŽIVOSTI POTPUNO INTEGRIŠE U SVOJ ASORTIMAN PROIZVODA

foto: FSC

Kompanija dm drogerie markt svoju posvećenost ciljevima održivog razvoja potvrđuje prodajom sertifikovane prirodne kozmetike, organske hrane i drugih vrsta ekološki proizvedene robe, kao i izborom materijala za pakovanje i proizvodnih resursa.

Tako se na policama dm drogerija može naći mnoštvo proizvoda sa eko-oznakama, poput FSC, koja označava proizvode napravljene od drveta i papira, koji su proizvedeni u skladu sa strogim kriterijumima za upravljanje životnom sredinom i sprečavaju nekontrolisane seče, kršenje ljudskih prava i prekomerno opterećenje životne sredine.

Više od 90 odsto privatnih robnih marki kompanije dolazi iz centralne Evrope, što smanjuje puteve transporta i umanjuje emisiju CO2. Predanost očuvanju životne sredine dm neguje i članstvom u WWF (World Wide Fund For Nature), jednoj od najvećih nezavisnih organizacija za zaštitu životne sredine u svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs