Debakl

Na PMF-u u Novom Sadu: Za fiziku se prijavio se samo jedan student!

Bilo je čak 25 raspoloživih mesta od kojih je 20 na budžetu Republike Srbije i 5 samofinanasirajućih

Vesti 04.07.2019. - 10:28h Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Profimedia

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, jedini koji u Vojvodini školuje buduće nastavnike i profesore iz oblasti prirodnih nauka, u ovoj upisnoj godini studija doživeo je debakl.


Naime, za studijski program koji školuje buduće profesore fizike prijavio se samo jedan kandidat, iako je bilo 25 raspoloživih mesta – čak 20 na budžetu Republike i pet samofinansirajućih mesta. Za studijski program za nastavu hemije prijavila su se samo dva kandidata na raspoloživih 20 mesta (16 na budžetu, četiri na samofinansiranju).

 

Za profesore biologije prijavilo se samo pet kandidata (40 raspoloživih mesta). Takođe, pet puta manje kandidata od upisne kvote prijavilo se za studije Master profesor matematike – svega 11 od raspoloživih 55 mesta, a za profesora geografije ima samo 11 zainteresovanih svršenih srednjoškolaca, iako je obezbeđeno 40 indeksa, piše portal 021.


Na fakultetu su neprijatno iznenađeni slabim odzivom budućih studenata za profesorske i nastavničke smerove, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je odziv standardno dobar za ostale tipove studija na ovom, ali i na ostalim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.


Prema preliminarnim rezultatima upisa, celi smerovi na ovom fakultetu biće posvećeni jednom studentu ili nekolicini njih, a zbog slabog odziva i relativno dobrih rezultata, svi studenti su na budžetu – čak je preostalo slobodnih mesta, što je najređi slučaj prilikom upisa na akademske i druge vrste studija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...