OBAVEZNO Pročitajte

Dan planete Zemlje: Sačuvajmo našu planetu - drugu nemamo!

Ove godine Dan planete Zemlje se obeležava pod sloganom "Zaštitimo naše vrste", a u tom događaju, kao i svake godine, učestvuje više od 150 zemalja i milijarde ljudi, čineći ga najvećom građanskom akcijom na svetu!

Vesti
13:13h Autor:
Foto: Shutterstock

Širom sveta sutra se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje kao podsetnik da planeta i njeni ekosistemi daju život i kao upozorenje na opasnosti koje prete biljnim i životinjskim vrstama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

 

Ove godine Dan planete Zemlje se obeležava pod sloganom "Zaštitimo naše vrste", a u tom događaju, kao i svake godine, učestvuje više od 150 zemalja i milijarde ljudi, čineći ga najvećom građanskom akcijom na svetu.

 

Dan planete Zemlje će i u Srbiji biti obeležen akcijama čišćenja, izložbama, predstavama i predavanjima u organizaciji institucija i ekoloških organizacija.

Cilj je da se građanima ukaže na ugrožavanje biljnog i životinjskog sveta, na zagađenje naseljenih mesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Pored ostalog, Agencija za zaštitu životne sredine Srbije Dan planete Zemlje obeležiće postavljanjem košnica za pčele u svom dvorištu, kako bi ukazala na značaj te vrste za proizvodnju hrane, očuvanje biodiverziteta i zaštitu šivotne sredine.

 

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine nakon jedne ekološke akcije u SAD.

Širom sveta se obeležava od 1992. godine kada je na Кonferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja (Rio Declaration on Environment and Development).


Zemlja se približava opasnoj zoni: Ljudi prekoračili četiri od devet ekoloških granica!

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...