srećna nova godina

Danas Kinezi slave Novu godinu: Stigla je godina Svinje!

Prema kineskom verovanju, raditi bilo šta od navedenog 5. februara - dana kada se dočekuje kineska Nova godina 2019. - dovešće do loše sreće za celu narednu godinu.

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Kinezi su u utorak po lokalnom vremenu proslavili Novu godinu po lunarnom kalendaru, prilikom čega su se okupili na porodičnim večerama i dočekali poslednji od znakova kineskog zodijaka - svinju.

 

Čišćenje odeće, korišćenje makaza kao i čišćenje podova su neke od lakših stvari koje bi trebalo danas izbegavati, ali roditeljima će biti teže da za doček izbegnu plač svoje male dece ili ženama da tokom celog dana ne izlaze iz kuće.


U Beogradu proslavljena kineska Nova godina: Luda zabava uz srpski folklor i vatromet!

foto: Profimedia

Međutim, nije sve tako crno: Nova 2019. je godina Svinje, a ova životinja po istom verovanju simbolizuje bogatstvo. Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, kineska Nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

 

Dekoracije su važan deo dolaska kineske Nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika. Slično davanjima poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan deo tradicije.

 

15 drevnih kineskih verovanja: Ako žena napusti kuću prvog dana Nove godine, crno joj se piše!

foto: Profimedia

Tokom dočeka kineske Nove godine akcenat je na porodičnom okupljanju i ljudi se, bez obzira na to gde se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica.

 

Nova odeća, koja se nosi na Novu godinu, i bogata novogodišnja trpeza za novogodišnju večeru, treba takođe da doprinesu da naredna godina bude srećna i uspešna. Takođe slanje novogodišnjih čestitki je deo tradicije za kinesku Novu godinu, piše danas Ekonomik Tajms.


Ulazimo u godinu Svinje: Kineski horoskop predviđa nove šanse za uspeh, evo šta nas još očekuje!

foto: Profimedia

Kineska Nova godina naziva se još i "Prolećni festival" i "Lunarna nova godina", jer dolazi u proleće i datirana je na osnovu kineskog lunarnog kalendara.

 

Kineska Nova godina je najvažniji godišnji festival za sve ljude kineskog porekla širom sveta.

 

Kinezi večeras dočekuju Novu godinu: Neobične legende vezane za ovaj praznik!

foto: Profimedia

Proslavlja se više od 1.000 godina, možda i mnogo duže, a tradicije koje su uključene su duboko ukorenjene u kineskoj kulturi, za mnoge je to takođe i verski praznik, ispunjen molitvama, darivanjem i drugim činova religijske posvećenosti, navodi Ekonomik Tajms.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...