Hladno vreme zahteva kvalitetnu i jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, mekane i kalorične. Spremaju se lako a jedu se u slast.
Potrebno je: 2 sveže svinjske nogice i 2 dimljene; 2 juneće nogice; 6 zrna bibera; 2 lista lorbera; 1 glavica belog luka; 1 veza razne zeleni; mleveni biber; so.
Priprema: Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.
Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.
Tradicionalni recept za šnenokle: Miriše na sreću i detinjstvo!
Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.
Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne.
Posuti tucanom paprikom i služiti kao hladno predjelo.