Prvoklasno

Prave srpske pihtije: Tradicionalni recept sa juga Srbije!

Zima je večita inspiracija za pravljenje pihtija

Recepti 29.10.2018. - 11:05h Autor: juznasrbija.info, Stil
Foto: Shutterstock

Hladno vreme zahteva kvalitetnu i jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, mekane i kalorične. Spremaju se lako a jedu se u slast.

 

Potrebno je: 2 sveže svinjske nogice i 2  dimljene; 2 juneće nogice; 6 zrna bibera; 2 lista lorbera; 1 glavica belog luka; 1 veza razne zeleni; mleveni biber; so.

 

Priprema: Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.

 

Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.

 

Tradicionalni recept za šnenokle: Miriše na sreću i detinjstvo!

Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.

 

Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne.

 

Posuti tucanom paprikom i služiti kao hladno predjelo.

 

Starinske poslastice: Zbog njih deca rastu kao iz vode!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...