Jednostavno i korisno

Starinske poslastice: Zbog njih deca rastu kao iz vode!

Stari dobri recepti po kojima se pamti detinjstvo 

Recepti 22.10.2018. - 13:16h Autor: Stil
Foto: Profimedia / Ilustracija

Zažmurite i setite se detinjstva. Videćete da je prva slika koja će vam proći kroz glavu vaša mama ili baka kako u kuhinji sprema vaš omiljeni slatkiš. To je ono što nikad nećete zaboraviti - slatki ukus detinjstva.

 

Priuštite i svojoj deci taj isti čarobni doživljaj i spremite im starinske poslastice koje se često odlikuju jednostavnim namirnicama umočenim u čistu ljubav.

 

Slatke makarone

 

Ništa nismo voleli više nego kada kuća zamiriše na slatke makarone, propržene na šećeru i prezlama!

 

Sastojci: 250 g makarona, 6 kašika šećera (više ili manje, po ukusu), oko 100 g prezli.

 

Priprema: Makarone skuvati i ostaviti da stoje poklopljene u vodi dok pripremate slatki "fil". Na laganoj vatri propržiti prezle, tako da dobiju lepu zlatnu boju, a zatim dodati i šećer. Promešati, odvojiti dve kašike smese sa strane, odliti vodu iz makarona, pa ih dodati u prezle i šećer.

 

Pržiti još minut-dva, pa skloniti sa vatre. Po želji, možete dodati i malo cimeta, oraha... Sipati u posude ili tanjire za služenje, a odozgo posuti smesom od prezli i šećera koju ste odvojili.

 

Da bi bilo zdravo i pametno: Svako dete do pete godine mora da jede ovu hranu! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Šnenokle

 

Izuzetno hranljive a tako ukusne - šnenokle su desert koji se obožava.

 

Sastojci: 4 jaja (žumanca i belanca odvojte); 100g šećera; oko 2 l mleka; 1,5 kašika brašna (ili gustina); 1 kašičica ekstrata vanile; 2 kesice vanilin šećera.

 

Priprema: Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

 

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

 

Krem za šnenokle:

 

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.

 

Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

 

Ostalo vam je starog hleba: Napravite ovu brzu poslasticu, deca će jesti kao opčinjena! (RECEPT, VIDEO)

foto: Profimedia

Koh

 

Izuzetno brz kolač koji se topi u ustima. Mogu da ga jedu i sasvim mala deca a domaći sastojci poput mleka ijaja daće im preko potrebnu snagu.

 

Sastojci: 6 jaja; 6 supenih kašika šećera; 12 supenih kašika griza; 1,5 l mleka;
7 kašika šećera; 3 vanilin šećera

 

Priprema: Odvojte belanca od žumanaca. Umutite sneg od belanaca, dodajte šest kašika šećera, žumanca i dvanaest kašika griza (mešajte varjačom). Sve stavite u dublji pleh i pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.U litar do litar i po mleka stavite (po ukusu) dve do sedam kašika šećera i tri vanilin šećera. To zagrejte da se šećer rastopi. Kada koh lepo porumeni, izvadite iz rerne i polako prelijte zaslađenim mlekom koje ste ranije pripremili.

 

Brzi čupavci: Poslastica kakvu još niste probali! (RECEPT)

foto: Profimedia

Mleko i hleb

 

Ima li išta lepše nego kada sa hladnog vazduha uđete u zagrejanu kuću a na stolu vas sačeka činijica toplog mleka sa udrobljenim hlebom i šećerom.

To su one male stvari što svako detinjstvo čine srećnim. 

 

Priprema: Zagrejte 250 ml mleka pa mu dodajte supenu kašiku šećera i jednu šnitu hleba isečenu na kockice. 

 

Ovaj stari desert vašem detetu može da posluži kao zamena za večeru. Ukoliko želite zdraviju verziju ovog obroka u mleko dodajte integralni hleb umesto belog.

Maslacmed

 

Ukoliko vaše dete ima problem sa disajnim putevima i jakim kašljem izuzetno je bitno da što češće jede maslac i med (po mogućnosti domaći). Korisno će biti ako mu za doručak servirate kiflu sa maslacem i medom i skuvate biljni čaj. 

 

Ova kombinacija će se izuzetno dopasti vašem detetu a uz to će mu i koristiti.

 

Ukoliko ne možete da dođete do domaćeg meda, džem od šljiva je adekvatna i zahvalna zamena.

 

Neprevaziđena kafanska pileća čorba: Ovo je originalan recept!

foto: Shutterstock

Starinski keks

 

Mali keksići umočeni u čaj hladan dan pretvaraju u čisto uživanje. Ovaj desert će deca obožavati još više ako im dozvolite da ga prave zajedno sa vama.

 

Sastojci: 200 gr masti (ili 1 margarin); 2 komada jaja; 5-6 kasika sećera; 500 gr brasna; 1 kesica praška za pecivo

 

Prirema: Umesite glatko testo od navedenih sastojaka pa ga razvijte na kuhinjsku površinu. Isecajte testo zanimljivim oblicima i pecite na 200 stepeni oko desetak minuta. Gotove keksiće posipajte šećerom u prahu ili ih umočite u rastopljenu crnu čokoladu. 

Ovakav keks može da stoji i do nedelju dana a što je "stariji" to je sve bolji i hrskaviji.

 

Viršle pohovane u kukuruznom grizu: Popularni korn-dog svi obožavaju! (RECEPT)

foto: Profimedia

Žito sa šlagom

 

O zdravlju pšenice možemo da pričamo na široko ali dovoljno je reći da pšenica kod nas ima i religioznu ulogu. Slava nije slava ako domaćica prvo nije pripremila žito. 

 

Zbog njene hranljivosti, bogatstva vlaknima i izuzetnog ukusa, pšenica je nezaobilazna na domaćoj trpezi. Stoga pripremite vašim mališanima činijicu pšenice a u nju dodajte i bademe i suvo grožđe i bićete sigurni da su u svoj organizam uneli bogat i hranljiv slatkiš.

 

Priprema: Pšenicu dobro operite pa skuvajte u dosta vode. Zatim joj dodajte šećer ili med, a možete i orahe, bademe i grožđice. Ne zabroavite da stavite šlag na žito jer to deca prosto obožavaju.

 

Ovaj desert obožava cela porodica.

 

Zašto žene treba što više da jedu kuvanu pšenicu: 5 neoborivih razloga!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...