neverovatno mekani hlepčići

Ćabata: Originalni recept za najukusniju italijansku lepinjicu, korak po korak!

Pazite - testo je veoma vodeno i lepljivo, ali tako i treba da bude

Recepti
Autor:
Ćabata: Originalni recept za najukusniju italijansku lepinjicu, korak po korak!
Recept za ćabatu, Foto: Shutterstock

Sastojci: 500 g belog brašna, 1 kašičica soli, 2 kašičice suvog kvasca, 490 ml vode. Trebaće vam još i posuda sa vodom koja će stajati na dnu rerne tokom celog vremena dok se hleb peče, sprej sa vodom i pljosnati pleh obložen papirom za pečenje.

Napomena: Testo je veoma vodeno i lepljivo.

Priprema: Rernu zagrejati na 220 stepeni. U posudu za mućenje sipati brašno i kvasac. Promešati, dodati so i mešati na najmanjoj brzini miksera. Lagano dodajte vodu iz 3-4 puta.

Zamesite testo, koje je veoma lepljivo, ali se ne dodaje više brašna. Povećajte brzinu miksera i mutite dok ne dobijete loptu od testa, koja treba da se odlepi od ivica posude, za oko 7 minuta mućenja.

Izvadite iz posude i prebacite u namazanu duboku posudu i ostavite da nadođe oko 1,5- 2 sata na toplom, pokriveno folijom. Temperatura dok narasta treba da bude oko 70-75 stepeni, pa je najbolje držati testo blizu toplog šporeta. Kad naraste do pola, ponovo se mokrim rukama uzima od ivica i prebacuje preko gornjeg kraja i preklopi se. Isto uradite i sa drugom stranom. Na ovaj način se najbolje rasporedi temperatura u testu i ostim toga se oslobađate mehurića koji se stvaraju u njemu.

Zapečene ćufte sa povrćem: Staro jelo na novi način! (RECEPT)

Kad je testo opet naraslo, ovoga puta do vrha, izvadite i prebacite na brašnom posutu radnu površine. Testo je baš kao živo, svileno, ne dozvoljava oblikovanje. Pospite brašnom odozgo, a da se ne bi lepilo za ruke, potopite šake u vodu i metalnom špatulom podelite testo na dva dela. Špatulu takođe pospite brašnom i njom oblikujte dva pravougaona hlepčića, koja se zatim oblikuju u ćabatu.

Testo je i dalje voma lepljivo i teško se oblikuje, ali je ispunjeno mehurima, što znači da je dobro nadošlo. Uz pomoć dve spatule prenesite ga na pleh. Dlanovima ili prstima pritiskajte, lupkajte odozgo na nekoliko mesta.

Ostavite da nadođe dok se ne ugreje rerna na 220 stepeni sa posudom vode.

Pre nego što stavite da se peče, poprskajte sprejom za vodu zidove i stavite hleb pa se peče. Nakon 30 sekundi ponovo poprskajte vodom zidove rerne i ponovo nakon 30 sekundi, ukupno tri puta. Peče se dok se ne dobije lepa boja odozgo, oko 40 minuta. Kad izvadite, stavite na rešetku da se ohladi.

Krem od lešnika od samo 3 sastojka: Savršen za palačinke ! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs