Grickalica za svaku priliku

Najukusnije pogačice sa čvarcima: Hrskave spolja, mekane iznutra! (RECEPT)

Ove pogačice sa čvarcima su savršeno mekane iznutra, a hrskave spolja. Kod pripreme dizanog testa bitno je da sastojci nisu hladni jer ono voli toplu okolinu, pa je osim sastojaka, dobro da i prostorija u kojoj se radi bude topla
Recepti
20:52h Autor:
Najukusnije pogačice sa čvarcima: Hrskave spolja, mekane iznutra! (RECEPT)
Foto: Profimedia
  • Srednje teško

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić (40 g) svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml toplog mleka
  • 1,5 kašičica soli
  • ½ - 1 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica masti (svinjske, domaće)
  • 250 g mlevenih čvaraka
  • jaje i kašika vode (za premazivanje)

Priprema:

1. Čvarke sameljite.

2. U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mleka. Promešajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi penica.

3. Brašno posolite, dodajte biber, promešajte i u sredini napravite udubljenje. Dodajte kvasac (penicu), jaje, mast i ostatak toplog mleka.

4. Umesite glatko testo i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mestu, da naraste.

5. Kada je naraslo, testo prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovini testa rasporedite 1/3 mlevenih čvaraka, pa preklopite drugim delom.

6. Testo opet razvaljajte, dodajte drugu trećinu mlevenih čvaraka i opet preklopite. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, napunite testo preostalim mlevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.

7. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu kašiku vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite). Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.

Specijalitet sa juga Srbije: Kako da napravite ukusne penjurlije! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs