Čisto uživanje

Jelo sa Ruskog dvora: Govedina Stroganov se topi u ustima!

Ovo jelo je dobilo ime po grofu Pavelu Stoganovu i pravi je praznik za sva čula
Recepti 13.08.2016. - 19:25h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Profimedia

Govedina Stroganov je poznato internacionalno jelo koje je nam dolazi iz ruske kuhinje. Originalni recept bazira se na dinstanom junećem mesu u sosu od kisele pavlake, ali postoji više varijacija na temu.

 

Ovo je jedna od mnogih. Jelo je dobilo naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka.

 

Pretpostavlja se da je ime posvećeno grofu Pavelu Stroganovu.

 

Sastojci: 500 grama goveđeg filea, 1 glavica crnog luka, 250 grama svežih šampinjona, 1 kašika brašna, 1 kašika senfa, 1 goveđa kocka za supu, 1 limun, 2 kisela krastavca, 125 ml kisele pavlake, ulje, so i mleveni crni biber.

 

Način pripreme: Fileu odstranimo masne delove, isečemo na tanke duguljaste parčiće, posolimo i pobiberimo. Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Šampinjone isečemo na listove. Kisele krastavce isečemo na polukrugove.

 

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo parčiće mesa. Isprženo meso izvadimo rešetkastom kašikom i stavimo u činiju. U istu šerpu stavimo isečen crni luk i šampinjone da se prže. Posolimo, pobiberimo i promešamo.

 

Vratimo parčiće mesa u šerpu, dodamo senfi brašno. U drugu šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu. Supu dodamo u šerpu sa mesom i promešamo. Dodamo kisele krastavce i ostavimo sadržinu da se kuva 30­ak minuta.

 

Zatim dodamo sok od limuna, pavlaku, promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

 

Jelo je gotovo i ono se može servirati uz prethodno kuvani pirinač. Uz ovo jelo preporučuje se rashlađeno kvalitetno suvo crveno vino.

 

Najjeftiniji starinski kolač: Julišku obožavaju deca, ali i odrasli! (RECEPT)

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...