Probajte nešto novo

Grčka musaka - Novi recept za staro jelo!

Kada spremite ovo fantastično jelo budite spremni da donesete egzotiku u svoj dnevni meni
Recepti 05.10.2015. - 13:03h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock
  • 6 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 6 Plavih patlidžana
  • maslinovo ulje za prženje
  • Sos od mesa:
  • 750 g mlevenog mesa (junetina ili svinjetina)
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g paradajza iseckanog
  • 2 kašike pirea od paradajza
  • kašičica šećera
  • 1 čaša crnog vina
  • malo morske soli i biber
  • lovorov list
  • prstohvat cimeta
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • Za bešamel sos:
  • 875 ml mleka
  • 100 g putera
  • 100 g brašna
  • 2 žumanceta
  • 100 g permezana za posipanja musake
  • prstohvat muskatnog oraščića

Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom.

 

Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.

 

Sos sa mesom:

 

Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu.

 

Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

 

Sveti patlidžan: Potpuno neverovatno šta sve leči ovo povrće!

 

Bešamel sos

 

U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte  brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

 

Slaganje musake

 

Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možete posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.

 

11 ukusnih načina da uživate u patlidžanu: Pun vitamina i kalijuma, prste da poližeš! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...