RECEPTI

SLANO I SLATKO SU SAVRŠEN SPOJ: Ova 3 recepta to i dokazuju!

Da li znate da je morska so najzdraviji proizvod koju more može da nam podari?

Recepti
Autor:
SLANO I SLATKO SU SAVRŠEN SPOJ: Ova 3 recepta to i dokazuju!
Foto: Shutterstock

U sastavu morske soli nalazi se više od 100 mineralnih materija, koje uključuju preko 80 elemenata Mendeljejevog periodnog sitema.

Morska so je sasvim prirodan proizvod koji se dobija vekovima na isti način: voda iz mora se odvodi u takozvane "slane bašte" gde isparava na sunčevo im zracima - nakon čega ostaje čista so.

Zbog korisnih materija koje sadrži i prirodnog načina na koji se dobija - krajnje je vreme da morsku so uvedete u svakodnevnu ishranu. I to – i u slana i u slatka jela...

Da li ste znali da morska so u kombinaciji sa čokoladom pojačava ukus slatkišima? Donosimo vam tri recepta koji su savršen primer baš takvih slano/slatkih kombinacija.

Ovseni kolač sa čokoladom i morskom solju

Potrebno je: 200 grama ovsenih pahuljica; 3 kašike meda; 100g badema; 50 grama maslaca; 200 crne čokolade, kafena kašičica Panonija sitne morske soli.

Priprema: Ovsene pahuljice i bademe sameljite do brašnaste strukture. Dodajte rastopljen maslac i med. Izmešajte pa preručite u pravougaoni kalup. Razvucite smesu i ostavite je da se stegne.

Čokoladu rastopite, pomešajte sa morskom solju i izlijte preko kolača. Ostavite da se stegne. Isecite na kocke. Morska so u čokoladi napraviće neverovatan kontrast, koji će vas i vaše ukućane sigurno mamiti da uzmete „još samo jedno parče“

Morska so, desert, kolač
foto: Shutterstock

Čokoladni keksići sa morskom solju

Potrebno je: 100 g tamne čokolade s 50% kakaa; 120 g maslaca; 50 g smeđeg šećera; 50 g belog šećera; 1 jaje; 1 kašičica ekstrakta vanile; 1 kašičica instant kafe; 150 g brašna; 20 g mlevenih badema; 15 g gorkog kakaa; 1 kašičica praška za pecivo; Panonija krupna morska so

Priprema: Rastopite čokoladu, pa je umutite mikserom sa šećerom i maslacem. Dodajte jaje i ekstrakt vanile i mešajte još. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mleveni badem i instant kafu. Sve zajedno lepo izmešajte. Stavljajte kašikom na pleh na kojem je postavljen papir za pečenje. Na vrh svakog keksa stavite nekoliko zrna krupne morske soli. Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.

Morska so, desert, kolač
foto: Shutterstock

Slani karamel sos

Ovaj slani karamel sos odlično se slaže uz palačinke, ali je savršen i kao preliv za domaći sladoled.

Potrebno je: 150 g šećera; 150 ml slatke pavlake; 30 g maslaca; prstohvat Panonija krupne morske soli.

Način pripreme: Šećer stavite u šerpicu pa ga topite neprestano ga mešajući. Kada dobijete karamelizovan šećer, dodajte mu već zagrejanu slatku pavlaku sa maslacem. Sve mešajte da ne zagori dok se karamelizovani šećer sasvim ne otopi. Sklonite sa vatre, mešajte i dodajte so.

Sipajte u teglicu i koristite po potrebi. U međuvremenu slani karamel sos držite u frižideru.

Morska so, desert, kolač
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs