Stari srpski recept

VRBOVEČKA PERA: Zaboravljena OTVORENA PITA iz davnih vremena kojoj NEMA RAVNE PO UKUSU! (RECEPT)

Pomalo podseća na picu ili francuski kiš 

Recepti 09.02.2021. - 12:32h Autor: Stil / Secanja.com
Foto: Shutterstock

Recept potiče iz davnih vremena, iz Vrbovečkog kraja, kada se hleb pekao u velikim pećima. Od hlebnog testa pripremala se poslastica, vešte domaćice rastanjile bi tanko testo, direktno na lopati za ubacivanje hleba, filovale bi ga svežim sirom i pavlakom, uz dodatak kukuruznog griza, da se nadev ne bi razlivao. Sve bi prelile pavlakom i jajetom, zavrnule rubove testa i pekle u peći, i to pre hlebova. Tako je nastala pera, otvorena pita, nalik italijanskoj pici ili francuskom kiš lorenu…

Sastojci:


Testo: 300 g brašna, 200 ml mleka, pola paketića kvasca, kašičica šećera, kašika masti, pola kašičice soli.


Nadev: 400 g svežeg sira, 150 g kisele pavlake, 1 jaje i 1 belance, 2 kašike kukuruznog griza, kašičica soli.


Preliv: 1 žumance, 50 g kisele pavlake.

 

Priprema: Kvasac izmrviti u toplom mleku, dodati kašičicu šećera i malo brašna. Sve izmešati i ostaviti da naraste. U brašno sipati so, dodati mast i narasli kvasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti na toplom mestu oko pola sata, da naraste.

Pita sa sirom
foto: Shutterstock

Za to vreme pripremiti nadev. Pomešati sir, pavlaku, jedno celo jaje, jedno belance i kukuruzni griz. Posoliti po ukusu.

Naraslo testo premesiti, pa razvaljati u okruglom plehu na debljinu od jednog centimetra. Po njemu rasporediti nadev od sira, zatim preklopiti ivice testa sve u krug, preko nadeva. Na kraju, preko nadeva preliti umućeno žumance i kiselu pavlaku.

 

Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumeni. Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...