MORATE DA PROBATE

Ove godine Sunoko putuje kroz slatke krajeve Srbije: Predstavljamo vam najslađe recepte iz svih krajeva naše zemlje!

Slasnim zalogajima upoznaćemo vas sa raznolikim predelima i karakterističnim poslasticama od severa do juga naše zemlje. Pripremite se za slatko putovanje i za uživanje u ukusima naših domaćih kolača!

#SlatkiKrajeviSrbije

Recepti
Autor:
Ove godine Sunoko putuje kroz slatke krajeve Srbije: Predstavljamo vam najslađe recepte iz svih krajeva naše zemlje!
Foto: Promo
foto: Promo

Dvorac Dunđerski – Doboš

Sastojci:

Kore:

10 jaja

10 kašika Sunoko šećera

10 kašika brašna

Fil:

8 jaja

10 kašika Sunoko šećera

100g Sunoko šećera u prahu

200g čokolade za kuvanje

375g putera

Glazura:

15 kašika Sunoko šećera

1 kašika putera

foto: Promo

Priprema: Umutiti belanca, pa dodati Sunoko šećer i mutiti dok se ne sjedini. Kašikom dodavati žumanca i brašno. Podeliti smesu na 6 delova. Na prevrnuti pleh staviti pek papir, pa špatulom rasporediti smesu za koru. Peći na 200 stepeni 7 minuta. Postupak ponoviti pet puta za svaku koru. Pripremiti fil: odvojiti belanca od žumanaca, pa ih dobro umutiti. Dodati Sunoko šećer, dodatno umutiti, pa sjediniti sa žumancima i staviti fil da se kuva. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. U drugoj posudi umutiti puter sa Sunoko šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim filom. Na pet korica ravnomerno naneti fil, a preko šeste korice razliti glazuru. Pripremiti glazuru: 15 kašika Sunoko šećera karamelizovati. Kad se Sunoko šećer potpuno rastopi, dodati supenu kašiku putera i dok je glazura vruća razvući je kašikom preko poslednje korice. Povlačiti ravne linije uzduž i popreko.

Ostatak fila sipati u špric za ukrašavanje, pa dekorisati tortu po ivicama kada se glazura malo prohladi.

Staviti tortu u frižider i služiti 24 sata kasnije.

foto: Promo

Uvac – Lenja pita

Sastojci:

200g margarina

150g Sunoko kristal šećera

525g brašna

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

1 prstohvat soli

3 jaja

Fil:

1kg jabuka

100g Sunoko kristal šećera

1 kašičica cimeta

50g mlevenih oraha

Sunoko prah šećer za posipanje

1 vanilin šećer

foto: Promo

Priprema:

Jabuke oljuštiti i narendati, posuti ih sa 100g Sunoko šećera i dodati cimet. Za pripremu testa u posudu staviti brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Posebno umutiti margarin sa Sunoko šećerom i vanilinim šećerom, dodati jaja i sjediniti smesu. Umućenoj smesi dodati pripremljeno brašno i izmešati sve dobro da se dobije glatko testo. Testo umotati u providnu foliju i ostaviti da odstoji oko jedan sat u frižideru. Nakon tog vremena testo podeliti na dva dela. Razvući kore na papiru za pečenje. Koru prebaciti na pripremljen pleh veličine 24 x 36cm zajedno sa papirom. Koru posuti mlevenim orasima, naneti rendane jabuke i pokriti ih drugom korom. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 – 40 minuta. Prijatno!

foto: Promo

Fruška gora – Domaća štrudla

Sastojci: 1kg brašna 250g masti 1 jaje 1 kockica kvasca 200ml mleka malo soli 50g Sunoko šećera mak i orasi Sunoko šećer u prahu za posipanje

foto: Promo

Priprema: Kockicu kvasca potopiti u 200ml mleka sa Sunoko šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto. Podeliti umešenu smesu na četiri dela i oklagijom razvući kore. Svaku koru filovati po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Posuti Sunoko šećerom u prahu i poslužiti toplo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs