Uživaćete u svakom zalogaju

Pohovane palačinke sa mesom: Slasno jelo koje oduševljava sve! (RECEPT)

Na severnim padinama Fruške gore, geografski u Sremu, a administrativno u Južnobačkom okrugu, uz Dunav, nalazi se Beočin, poznat po proizvodnji cementa, ali i sve više po proizvodnji odličnih vina sa izvanredno pozicioniranih vinograda. Upravo odatle nam dolazi i ovaj specijalitet

Recepti
10:03h Autor:
Pohovane palačinke sa mesom: Slasno jelo koje oduševljava sve! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Uz Dunav, na kojem se u opštini Beočin nalaze ade romantičnih imena, kao što su Ostrvo ljubavi, Mačkov sprud i Čerevićka ada, nalaze se mnogobrojne čarde, od kojih svaka krije svoju tajnu pravljenja najbolje riblje čorbe i drugih specijaliteta od ribe. Često se kuva i ukusan paprikaš od ovčijeg mesa, popularni čobanac.

U domovima Beočinaca pripremaju se jela od testa, a posebno kiflice, pogačice sa čvarcima, krofne i salčići. U kućama u kojima ima lovaca spremaju se supa od fazana i gulaš od srnetine, prave se slani i slatki sosovi od belog luka i višanja kojima se prelivaju sočne i obilne šnicle. Od gastronomskih manifestacija ovde se održavaju "Banoštorski dani grožđa".

Testo za palačinke: 3 jajeta 250 g brašna 500 ml mleka 2 kašike ulja malo soli 250 ml kisele vode

Za nadev: 400 g mlevenog mesa 1 glavica crnog luka so biber kašika suve majčine dušice malo ulja

Za pohovanje: 2 kutlače smese za palačinke hlebne mrvice (prezle)

Napraviti smesu za palačinke mešajući mleko, brašno, jaja, ulje, so i kiselu vodu. Smesa treba da bude srednje gustine. Kutlačom sipati smesu u vruć tiganj s malo ulja i peći palačinke. Ostaviti dve kutlače smese za kasnije.

Prodinstati seckani luk i mleveno meso na malo ulja i posoliti, staviti majčinu dušicu i biber. Na palačinku staviti dve kašike fila od mesa, a onda saviti palačinku s jedne i s druge strane i urolati, slično kao sarme. Nafilovati sve palačinke i ostaviti ih sa strane. U tiganj sipati ulje visine jednog prsta i ugrejati ga. Palačinke uvaljati u smesu za palačinke koja je ostavljena, pa ih onda umotati u hlebne mrvice i spuštati u ulje. Čim porumene, okrenuti ih na drugu stranu. Kad porumeni i druga strana, izvaditi ih iz ulja i staviti na papir da upije višak masnoće.

Internet poludeo za receptom: Testo za domaću picu od samo dva sastojka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs