Poštujte običaje

Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji! (FOTO)

I za mrsnu i za posnu slavu, ova starinska receptura je pun pogodak

Trpeza 06.11.2017. - 12:08h Autor: Stil / Lepa&Srećna
Foto: Shutterstock

Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač.

Evo starog recepta za ovaj posebni hleb, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga i ukrasite po ovim savetima, sigurno ćete oduševiti sve goste!

Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

 

Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

foto: Shutterstock

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.


Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.

 

Slavska tradicija: Kako da spremite savršeno žito na starinski način! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Tradicionalno krašavanje

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

 

Kako se proslavlja Aranđelovdan: Na ovaj dan, bolesni će ozdraviti!

foto: Shutterstock

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom, a umesto putera koristite margarin.

 

Kad vidiš ženu u crnom plaštu, došao je ili spas, ili kazna: Sve moći Svete Petke!

foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs