Stigla nam je sezona slava!
Juče smo proslavili Đurđic, a sledeća velika slava koja nam ide u susret je Sveti Arhangel Mihail, odnosno Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra.
Kao i za svaku slavu, zna se koje su osnovne stvari koje moraju da se nađu na stolu. Najvažniji su sveća, kolač, vino i žito (ne verujte u zabludu da se na Aranđelovdan ne sprema žito!), a zatim domaćini gostima iznose jela koja su pripremili za posluženje.
Hrana ne mora da bude preskupa, već svako treba da sprema u skladu sa svojim mogućnostima. Mi vam predlažemo odlično predjelo, glavno jelo i desert, kao i starinske recepte za najukusnije slavsko žito i najlepši slavski kolač!
Ako ga napravite prema ovom starom receptu, ovaj posebni hleb će zadovoljiti svačiji ukus i biti glavna zvezda slavske trepeze, i posne i mrsne.
Saznajte i kako da ga ukrasite na tradicionalan način i sigurno ćete oduševiti sve goste!
Tradicionalni recept za spremanje slavskog žita sigurno će vam uspeti!
Predjelo je postalo neizostavna stavka na svakoj slavskoj trpezi. Pored standardnog ovala sa suhomesnatim proizvodima, kačkavaljem i jajima, predlažemo vam da pripremite mimoza salatu sa makaronima.
Ona će osvežiti svakoga svojim laganim, ali slasnim ukusom i ublažiti jačinu sušenog i dimljenog mesa poput pečenice, pršute...
Kada je reč o glavnom jelu, većina sprskih porodica odlučuje se za sarmu i pečenje. Mi vam predlažemo da budete malo drugačiji i inovativni, a da vas to i ne košta puno!
Umesto standardne sarme predlažemo vinogradarsku sarmu, tradicionalni južnjački specijalitet, a umesto pečenja rolovanu, punjenu piletinu!
Najslađe se ostavlja za kraj!
Predlažemo vam da kao desert poslužite srpsku tortu, sočnu poslasticu koja menja 5 vrsta sitnih kolača!