Slatki zalogaji

Kolači kojima se princ Čarls sladio u Srbiji: Brzi recepti sa kraljevskog dvora!

Poznati srpski poslatičar otkriva kako je to kada te za proslavu angažuje kralj i na koje slatkiše je slab britanski princ
Recepti
16:04h Autor:
Kolači kojima se princ Čarls sladio u Srbiji: Brzi recepti sa kraljevskog dvora!
Foto: Promo

Kada su deserti i poslastice u pitanju, tu nema velike dileme. Ili ih volimo ili ne. Međutim, poslastičari ljubitelje kolača stavljaju na slatke muke jer i oni, poput dizajnera, prate modu u gastronomiji i trude se da budu inovativni, u trendu i stalno smišljaju nešto novo.

Otkrivaju nam jedan novi svet čiz kejka, kapkejka, kejk popsa, popularnih "makarunsa", ali nas istovremeno mame i starim dobrim krempitama, vanilicama, baklavama, orasnicama. Pitali smo poznatog poslastičara Zdravka Gavrilovića ko vodi u ovoj slatkoj borbi, tradicionalni ili inovativni deserti.

Sa više od 20 godina iskustva u poslastičarstvu, radeći u dva elitna beogradska hotela, on je imao priliku i čast da sprema kolače, torte i druge poslastice za razne svečanosti i brojne poznate ličnosti, poput košarkaša Žarka Paspalja i Aleksandra Đorđevića, kantautora Đorđa Balaševića, violinistu Najdžela Kenedija, američkog državnog sekretara Vorena Kristofera, glumca Pirs Brosnana, Princ Čarlsa, ali i ličnosti sa domaće političke scene. Ukusi, želje i prohtevi su različiti.

Zdravko kaže da postoje sladokusci koji se ne plaše da probaju nešto novo, neobične kombinacije ukusa i oblika, da su naši gosti navikli na veće porcije, dok stranci vole da pojedu par manjih zalogaja od kojih mora da zavlada eksplozija ukusa. Srbi vole da probaju nešto novo, ali dobra baklava ili krempita nikada neće izaći iz mode i uvek će biti omiljene poslastice i rado viđene na trpezima širom Srbije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim, bez obzira da li je u pitanju klasika ili najnoviji gastronomski hit, utisak koji će na nas ostaviti neka poslastica zavisi od zanimljive kombinacije ukusa, kvaliteta sastojaka proverenih proizvođača, umeća samog poslastičara i naravno načina na koji je dekorisana i servirana. Ukoliko se tu umeša i ljubav, Zdravko uverava da takav desert sigurno obara s nogu.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ugledni poslastičar poručuje da u ovoj slatkoj areni, tradicija u tanjiru u kombinaciji sa modernim ima najveću šansu. Ako ste spremni za ukusne preokrete, probajte ovaj recept koji je Zdravko podelio sa nama:

Kolačići sa đumbirom

Sastojci: 250 g margarina, 110 g sećera, 360 g brašna, 10 g đumbira u prahu, 50 g kandiranog đumbira.

Priprema: Zamesiti testo, ostaviti da odstoji. Zatim razvući testo debljine 5 cm, iseći na kocke, posuti šećerom i peći na 180 stepeni.

Ovaj proslavljeni kuvar bio je zadužen i za pripremu slatke trpeze povodom posete princa Čarlsa tradicionalnoj čajanci na Kraljevskom dvoru, koju je njemu u čast upriličio Njegovo kraljevsko veličanstvo Aleksandar Karađorđević.

"To je bio veoma ozbiljan posao u kojem je učestvovala armija ljudi od logistike, nabavke, konobara i naravno kuvara i poslastičara. Najvažnija stvar je biti dobro organizovan i planirati sve unapred. Sa spremanjem hrane smo počeli 6-7 dana ranije. U početku se radi priprema kuvanja kremova, pečenja kora za tartove. Poslednja dva dana je bio finiš kada se radilo danonoćno kako bi sve bilo kako treba i svi gosti bili zadovoljni. Iako uvek postoji pritisak, ipak nema mesta za nervozu jer ste toliko zauzeti i obuzeti poslom i najsitnijim detaljima kako bi sve bilo savršeno. Kad sve prođe kako treba, zadovoljstvo je veliko bez obizra na slatke muke", ističe poslastičar Zdravko Gavrilović.

Pomislili biste da kraljevi i prinčevi imaju posebne i neuobičajene zahteve. Osim nekoliko vrsta kolača i sendviča, prilikom čajanke koja je bila upriličena za princa Čarlsa na Kraljevskom dvoru na Dedinju, posluženi su skonsi sa vrstom neslanog sira i domaćeg džema.

Napravite i vi skonse, vrstu engleskih pogačica! Iznenadićete se jednostavnošću recepta i brzinom kojom se spremaju. Pozovite vašeg princa i osećajte se kao na dvoru!

Recept za skonse

Sastojci: 359 g brašna, 5 g praška za pecivo, 85 g margarina, 60 g šećera, 175 ml mleka, vanilin šećer.

Priprema: Od svih svih sastojaka zamesiti testo i podeliti na dva dela, u jedan deo dodati 30g suvog grožđa , a drugi pola rendane jabuke. Kad testo odstoji, razvući ga na debljinu od 2 cm i iseći na krugove prečnika oko 5 cm. Premazati jajima i peći na 180 stepeni.

Foto: Promo
Foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs