Nakon što je gasto magazin Taste Atlas objavio listu s 10 najgorih srpskih jela, odnosno velikih tradicionalnih specijaliteta, mnogi su ostali iznenađeni. Ovog puta, isti magazin objavio je i listu 10 najbolje ocenjenih srpskih jela, a izbor će vas oduševiti.
10. Leskovački roštilj
Prema magazinu Taste Atlas, leskovački roštilj predstavlja najviši oblik umestnosti u Srbiji, dok se veruje da je tehnika u Srbiju stigla sa Kavkaza, preko Turske, Grčke i Makedonije pre više stotina godina. Objasnili su da se mešavina sastoji od goveđeg mesa, koje se prvo isecka, a zatim melje i začinjava po želji. Meso bi trebalo da odstoji 48 sati pre pripreme.
9. Pasulj
Pasulj se sa velikim razlogom našao na ovoj listi, a prema njihovom pisanju, nije karakterističan samo za Srbiju, nego i ceo region. Proces spremanja uključuje krčkanje sa kobasicom i slaninom, te sa povrćem poput luka i šargarepe, kao i začinima (mlevena paprika, lovorov listi beli luk).
8. Bela čorba
Magazin navodi da je ovo čorba koja se najčešće servira kao prvo jelo na trpezi. U čorbu se stavlja belo meso, krompir, brašno, šargarepa, jaja, luk, peršun i začini, dok se može i dodati malo pavlake prilikom serviranja.
7. Lepinja
"Pogača se uglavom koristi kao prilog uz ćevape - i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična", pišu na ovom portalu.
6. Pljeskavica
Pored leskovačkog roštilja, na listi se našla i pljeskavica, koja je predstavljena kao srpski hamburger napravljen od mlevenog junećeg, svinjskog ili telećog mesa, ili od kombinacije istih, uz dodatak odabranih začina - bibera, soli, sitno seckanog luka, mlevene paprike...
5. Krofne
4. Sarma
Sarma je nezaobilazni deo gotovo svake, svečane srpske trpeze, pa tako i ovog spiska. Sarma vuče korene iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Ona je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika.
3. Burek sa sirom
"Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita", piše 'Taste Atlas'. Budući da se u Bosni burekom smatra isključivo ako je s mesom, oni su to i naglasili, dodajući da u Srbiji vlada opušteniji pristup i burekom se naziva svako testo koje je okruglo, pa isečeno na četvrtine ili umotano u kolutove.
2. Komplet lepinja
Na drugom mestu, na listi najboilje ocenjenih jela, očekivano se našla komplet lepinja koja se sastoji od tradicionalne lepinje presečene na pola, pa premazane kajmakom i prelivenom jajetom. Nakon toga, lepinju treba zapeći, a potom preliti i pretopom, odnosno "močom". Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a vezuje se za Užice i Zlatibor.
1. Ajvar
I na prvom mestu, naravno, našao se ajvar. Uprkos tome što mnogi veruju da ne potiče iz Srbije, ovo jelo duboko se vezuje za srpsku tradicionalnu kuhinju.