10 jasnih znakova

Tehnike veštih manipulatora: Ako se partner ovako ponaša prema vama bežite glavom bez obzira!

Manipulacije je karakterna osobina, zato zapamtite da ne možete od manipulatora da stvorite bolju osobu. Držaće se svog ponašanja, čak i ako to znači raskid s vama

Ljubav i zavođenje
Autor:
Foto: Shutterstock

Sasvim ironično, u vezi u kojoj treba da bude ljubavi, brige i podrške, ponekad se desi da partner počne da nas kontroliše kao lutku.

 

Ovo su neki od najčešćih manipulativnih trikova i jednostavnih načina da im se oduprete.

 

1. Vi ste krivi. Uvek.

 

Manipulatori dele jednu zajedničku veštinu: zaista su odlični u tome da vas nateraju da se osećate krivim čak i kada niste.

 

Da li ste ikada pitali svog partnera za pomoć i dobili odgovor po uzoru na: "Zar ne misliš da bih mogao da budem zauzet? Rekao sam ti već da imam puno posla! Zašto uvek misliš samo na sebe? " I evo vas, krivi ste samo zato što ste tražili pomoć.

 

Ako je to slučaj, vaš partner je najverovatnije jedan od onih retkih ljudi oko kojih se ceo svet okreće.

 

Beri Devenport predlaže sledeće savete da se odupre takvoj manipulaciji:

 

Shvatite da vaš partner pokušava da vas kontroliše.

Ostanite pribrani.

Podsetite ih da su odrasli i da su odgovorni za svoje ponašanje.

 

2. Oni su žrtve. Uvek.

 

Ko se ne bi sažalio na malo napušteno mače? Tako manipulatori žele da ih vi vidite. Njihov život je tako ekstremno težak i pun muke da svakako treba da se budete saosećajni sa njihovim nesrećama (i da im pomognete sa dodatnim poslom koji su danas dobili).

 

Manipulatori koriste ovaj trik da bi tražili "uslugu" ili kada pokušavaju da izbegnu odgovornost. Ako primetite da vam vaš partner često priča emocionalne priča o nesreći njegovog života, to bi mogao biti slučaj. Međutim, nemojte to da pomešate sa tim da partnerom deli svoja osećanja sa vama da bi dobio podršku. Manipulator pokušava izvuče korist.

 

Muška manipulacija: Da li vas štiti ili kontroliše?

foto: Shutterstock

3. Provociraju

 

Ako manipulator nema više argumenata, možda će pokušati da vas provocira. Pokušaće da izazove negativne emocije u vama i da vas naljuti.

 

Svrha ovoga je da vas uključi u besmislenu svađu i natera vas da kažete nešto što manipulator može da iskoristi u svoju odbranu. Recite im da to što govore nema smisla - garantovano ćete prisustvovati tragediji koja je gora od Šekspirove drame.

 

Ako primetite ovo ponašanje, neophodno je da ostanete mirni i ne prepustite se provokacijama. Samo pokušajte da vratite razgovor na temu. Ali ako vaš partner nastavi da se ponaša na ovaj način, bolje je da razgovor završite pristojno.

 

4. Pritiskaju vas

 

Što manje vremena imamo da odlučimo, to manje vremena imamo da razmislimo. Manipulatori vas teraju da brže donosite odluke, tako da ne možete stvarno da razmislite. Zato je bitno da uvek uzmete bar minut da razmislite.

 

Preston Ni savetuje da je bolje da ne donosite odluku odmah. Umesto toga, uzmite vreme da razmislite. Ako vaš partner i dalje vrši pritisak na vas, treba da im kažete da ćete razmislite o tome.

 

5. Vaši problemi? Nikad nisu čuli za njih

 

Druga zajednička stvar koju manipulatori imaju jeste to da ih nije briga. Ako želite da pričate o svojim problemima i podelite svoja osećanja, manipulativni partner će verovatno uraditi nešto od sledećeg:

 

Izbegavaće razgovor i pretvarati se da je zauzet.

Preokrenuće razgovor o njegovim problemima: "Užasno je što danas imaš te obaveze, ali možeš li da zamisliš sa čime se ja susrećem svakog dana?" Mislite li da je vaš partner zaista zabrinut za vaše probleme nakon toga?

 

Devenport kaže da nema mnogo načina da se zaštite od ovakvog ponašanja. Verovatno bi bilo bolje da nađete novog partnera, čoveka koji je više brižan i saosećajan.

 

Psihoza, očajanje, manipulacija: Razlika između zdrave i nezdrave ljubavi!

foto: Shutterstock

6. “Umreću bez tebe”

 

Ova tehnika manipulacije je česta i zove se emocionalna ucena, ujedno je najzlobnija i najsebičnija od svih. Manipulator se igra vašim osećanjima straha i krivice, govoreći im da ste odgovorni za njegov život i zdravlje. Drugim rečima – ubiće se ako ga ostavite. Ali to je samo pretnja.

 

Kako da izbegnete da manipulišu vama na ovaj način?

 

Zapamtite da je to samo pretnja koju vaš partner koristi kako bi obezbedio svoje blagostanje.

Podsetite partnera da je sam odgovoran za svoje odluke.

 

7. "Nisi to rekla?"

 

Još jedna neprijatna upotreba tehnika manipulatora se zove izluđivanje. Ona se zasniva na iskrivljavanju prošlosti i uvrtanju činjenica kako bi manipulator bio u najprijatnijem položaju i zbunio vas.

 

"Ne, definitivno te nisam tako nazvao. Šta? Setio bih se da si tražila pomoć. Nešto nije u redu sa tobom danas." Tako to izgleda u praksi. Neki manipulatori koriste ovaj trik tako vešto da počinjete da preispitujete svoje pamćenje.

 

Ali lako je da ne upadnete u ovu igru. Samo razmotrite 2 stvari:

Oslonite se na svoje pamćenje. Budite sigurni da se sećate stvari kakvih kakve jesu.

Insistirajte da se savršeno sećate onoga što ste rekli, ali ne upadajte u svađu.

 

8. Oni su kao pokvarena ploča

 

Manipulatori ne žele da razgovaraju o vašim zajedničkim problemima. Dobro su im je trenutno. Oni vas potajno teraju da verujete da je vaša diskusija završena pre nego što zaista jeste. Zato iznova i iznova ponavljaju svoje stare argumente.

 

U stvari, lakše je razgovarati sa zidovima nego da manipulator promeni svoj stav, ali evo 2 saveta koji će vam pomoći da ne padnete u njihovu igru:

 

Uvek imajte na umu temu rasprave.

Zapamtite šta je uzrokovalo problem i zašto ste započeli razgovor.

 

Puni samopouzdanja, šarmantni, ali nemaju gram savesti: Naučite da nepogrešivo prepoznate psihopate!

foto: Shutterstock

9. Koriste trikove

 

Manipulatori koriste ovaj jednostavan trik da dobiju od vas ono što žele. Oni preuveličavaju zahtev u velikoj meri i onda ga prate sa svojim stvarnim, naizgled manjim zahtevom.

 

"Pa, ako ne možemo da imamo sveže školjke za večeru, zašto jednostavno ne bismo otišli ​​da večeramo u italijanskom restoranu u centru grada?"

 

Verovatnije je da ćete izabrati onu opciju koju je lakše ispuniti. Ali trik je u tome što ne morate da birate.

 

Lako je izbeći ovaj trik. Samo zapamtite 2 stvari:

 

Vi zapravo ne morate da mu izađete u susret.

Vaše odluke treba da budu zasnovane na racionalnoj osnovi, a ne na poređenju.

 

10. Jednostavno se prave ludi

 

Pretvaranje da ne razumete nešto je nesumnjivo detinjasti trik, ali to nije problem za manipulatore. Koriste sve kako bi dobili ono što im najviše odgovara.

 

Ne postoji mnogo načina na koje možete da izbegnete takvo ponašanje, ali vođenje vašeg partnera u prodavnicu i kupovina igračke koju žele, mogla bi da bude prava odluka. Ali ipak, mi smo odrasli, zar ne? Zato je bolje:

 

Probajte različite pristupe kada postavljate isto pitanje.

Ponašajte se na isti način. Da li partner koji jednostavno odbija da vam pomaže zaslužuje bolji tretman?

 

Manipulacija je karakterna osobina, zato zapamtite da ne možete od manipulatora da stvorite bolju osobu. Držaće se svog ponašanja, čak i ako to znači raskid s vama.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...